Književnost

Bosanski kulturni centar pokrenuo internet radionicu "Čitam ti lego"

Bosanski kulturni centar pokrenuo internet radionicu "Čitam ti lego"
Foto: N.N. | Bosanski kulturni centar pokrenuo internet radionicu "Čitam ti lego"

SARAJEVO - Bosanski kulturni centar KS iz Sarajeva organizuje internet radionicu pod nazivom "Čitam ti lego" za djevojčice i dječake svih uzrasta.

Djeca će biti animirana čitanjem priča domaćih i stranih autora, nakon čega će na kreativan način dočarati svoj doživljaj pročitanog sastavljanjem figura od kockica ili slikanjem i crtanjem na papiru.

Djeci će priče čitati Suzana Đikić, koja posjeduje dugogodišnje iskustvo u radu sa djecom i mladima. Ovo je projekat koji je Bosanski kulturni centar planirao da pokrene neposredno prije proglašenja pandemije, a s obzirom na novonastale okolnosti, ove radionice za djecu će se prezentovati putem Facebook stranice ove kulturne institucije.

Radionice će se održavati nedjeljom, u terminu od 11 časova. Nakon pročitane priče, koju će pratiti putem video-snimka, djeca i njihovi roditelji će naknadno moći da pošalju fotografije i video-snimke figurica sastavljenih od kockica ili malih umjetničkih radova na papiru koje su djeca napravila ili nacrtala inspirisana pričom koju su slušali.

Fotografije i video-snimci dječjih radova koji pristignu putem poruka će se prikupljati idućih pet dana i biće objavljeni na Facebook stranici dan prije održavanja nove čitaonice. Priče će takođe biti simultano prevedene na znakovni jezik, uz pomoć sertifikovanog znakovnog tumača.

"Cilj radionica je djeci ponuditi lijepe i maštovite priče, upoznati ih s novim riječima, uvježbavati njihove vještine slušanja, te da se korištenjem zabavnog i kreativnog sadržaja, kroz igru, muziku i priču kod djece razvije i potakne ljubav prema pisanoj riječi. Program vježbi u okviru ovih radionica usmjeren je na: psihomotorički, socioemocionalni, spoznajni razvoj djece, kao i na razvoj govora, komunikacije, izražavanja i stvaralaštva", saopštili su iz Bosanskog kulturnog centra.

Cilj projekta je testiranje kreativnih granica i podsticaj stvaranja nečeg ličnog kroz edukativno korištenje slobodnog vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije