Književnost

"Brankovo kolo": Služen parastos Branku Radičeviću

"Brankovo kolo": Služen parastos Branku Radičeviću
Foto: N.N. | "Brankovo kolo": Služen parastos Branku Radičeviću

SREMSKI KARLOVCI - Na jubilarnom 50. "Brankovom kolu" Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Porfirije održao je danas parastos Aleksiju Branku Radičeviću, zajedno sa episkopom sremskim gospodinom Vasilijem, karlovačkim sveštenstvom i bogoslovima u Sabornoj crkvi crkvi Svetog oca Nikolaja u Sremskim Karlovcima.

To je prvi put uopšte da jedan patrijarh srpski drži parastos Aleskiju Branku Radičeviću, događaj koji je po sebi divno čudo.

Potom je na jubilarnom 50. "Brankovom kolu", patrijarh srpski gospodin Porfirije govorio na temu: "O miru".

Predstavljajući Patrijarha, Nenad Grujičić, predsjednik "Brankovog kola" je naglasio višedecenijsku bratsku saradnju u slavu Božju u okviru "Hrišćanskih tema" na "Brankovom kolu".

Ovaj program krenuo je na 20. Brankovom kolu, 1991. godine u Karlovačkoj gimnaziji na temu "O pokajanju danas" o kojoj je govorio  episkop sremski gospodin Vasilije, a dvije godine potom – na teme "O praštanju" i "O grehu", zaredom, episkop bački gospodin Irinej.

"Potom se na 'Brankovom kolu' pojavio mladi iguman manastira Kovilj, Porfirije, kasnije vikarni episkop jegarski donoseći svetlosnu auru razlike u odnosu na mnoge. Naprosto, zračio je Božjim mirom i snagom duha koji oduševljava i oplemenjuje. S početka sam, a potom s Vladetom Jerotićem i Nebojšom Dugalićem, episkop Porfirije govorio je na teme o molitvi, sozercanju, zavisti, gordosti, srebroljublju, nevinosti, o muškom, o ženskom, o apsolutnoj ljubavi,  o farisejstvu, o preljubi,  o tihovanju, o tuđinovanju", podsjetio je Grujičić.

Govoreći o miru, patrijarh srpski gospodin Porfirije podsjetio je na ličnost i djelo Vladete Jerotića, njihovu duhovnu i životnu vezanost, i, konačno, dolaske i predavanja na "Brankovom kolu" tokom proteklih decenija.

Izuzetno predavanje o miru fzavršeno je porukom da svako od nas treba da pronađe harmoniju i mir u sebi, prije svega. 

Prepuna svečana sala Karlovačke bogoslovije bila je ispunjena ljudima raznih generacija koji su sa velikom pažnjom slušali patrijarhovu besjedu o miru.

Nenad Grujičić je na početku i na kraju programa pročitao po dio iz Brankove pjesme "Molitva" kojom inače započinje "Antologija srpske pozije (1847-2000)" u izdanju "Brankovog kola".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije