Književnost

"Dani Vlade S. Miloševića": Ime koje i danas Banjaluku promoviše u svijetu

"Dani Vlade S. Miloševića": Ime koje i danas Banjaluku promoviše u svijetu
Foto: N.N. | "Dani Vlade S. Miloševića": Ime koje i danas Banjaluku promoviše u svijetu
Neda Vukadin

BANJALUKA - U organizaciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, uz podršku Muzikološkog društva Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, 16. aprila s radom je počeo trodnevni naučni skup "Vlado S. Milošević, etnomuzikolog, kompozitor, pedagog - Tradicija kao inspiracija".

Pomenuti skup se tradicionalno održava u okviru manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića 2021", koju Akademija umjetnosti ove godine organizuje po 22. put, kao svojevrstan omaž našem čuvenom kompozitoru i muzikologu.

Ovaj međunarodni naučni skup se prvi put organizuje online, putem platforme Zoom, a ove godine je u potpunosti posvećen i najnovijim istraživanjima u oblasti muzičke pedagogije i muzičke teorije.

Od petka do nedjelje svi zainteresovani mogu da prate izlaganja učesnika iz više zemalja širom svijeta, i to iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, BiH, Japana, Hong Konga, Južnoafričke Republike, Italije, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD, Rusije i Litvanije.

"Zbog aktuelne epidemiološke situacije ove godine smo bili ograničeni što se tiče organizacije. Zadržali smo sve stvari koje je moguće održati online, dok smo sva okupljanja i koncerte ostavili za maj ili jun. Program koji smo osmislili još davno će se svakako održati, ali će biti podijeljen u dva dijela", rekao je David Mastikosa, viši asistent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i viši kompozitor.

Naučni skup je ove godine posvećen muzičkoj pedagogiji i teoriji, a ovo je 18. godina zaredom kako se održava te je poseban i zbog toga što obilježava svoj mali jubilej i punoljetstvo.

"Upravo zbog toga što se održava online omogućili smo učesnike iz raznih zemalja, što nam posebno znači. Skup je internacionalni i pojaviće se razni eminentni autori i stručnjaci. Otvoreno je i za pasivne učesnike i publiku", objasnio je Mastikosa za "Nezavisne".

Dodao je da su ovaj skup i manifestacija jako značajni za samu Banjaluku te da je za ponos to što se i naš grad nalazi na ovako bitnoj muzičkoj i naučnoj mapi.

"U posljednjih nekoliko godina, sa sve aktivnijom ulogom Banskog dvora i Akademije umjetnosti, Banjaluka je postala prepoznatljivo mjesto gdje ljudi stvarno žele da dođu, sviraju i nastupaju. Imamo brojna svjedočenja o tome i mi svake godine dobijamo brojne ponude i pozive te tako idemo ka internacionalnom statusu. Mislim da Banjaluka zajedno sa kulturnim institucijama ide u dobrom pravcu i da se sve bolje kotira na regionalnoj muzičkoj sceni", pojasnio je Mastikosa.

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" se održava u pomen našeg istaknutog kompozitora i spada u najvažnije manifestacije našeg okruženja.

"Naša zemlja nema izrazito bogatu scenu što se tiče kompozitora, a Vlado Milošević  je dao ogroman značaj i temelj za sve buduće generacije vezano za tu umjetnost i zanimanje. U okviru ove manifestacije pored naučnog skupa i koncerata trudimo se i da promovišemo nova djela, porudžbine, kompozitore koji nastavljaju njegovu tradiciju kao kompozitora, etnomuzikologa i pedagoga", zaključio je Mastikosa.

Akademik Vlado Milošević doživio je duboku starost, a preminuo je u Banjaluci 6. februara 1990. godine, gdje je i sahranjen.

Saša Pavlović o Vladi Miloševiću

Profesor Saša Pavlović, dobitnik ovogodišnje nagrade "Vlado Milošević", u jednom od izlaganja o Miloševiću naveo je da je on bio pasionirani zaljubljenik u narodno muzičko blago, te da je prikupio više od 2.000 narodnih napjeva i objavio nekoliko značajnih etnomuzikoloških knjiga i studija.

"Kroz 50 godina umetničko-stvaralačkog rada ostavio je žanrovski izuzetno raznovrstan i obiman opus od 508 kompozicija (horska dela, solo pesme, dela za solo instrumente, kamerne sastave i orkestre, vokalno-instrumentalna i muzičko-scenska dela). Milošević, kao višegodišnji dirigent Srpskog pevačkog društva 'Jedinstvo' iz Banjaluke posvetio je deo svog stvaralaštva i srpskoj pravoslavnoj duhovnoj muzici", naveo je Pavlović i podsjetio da njegov stvaralački opus obuhvata i prvu bh. operu "Jazavac pred sudom".

"Ovaj izuzetno posvećeni, plodonosni i neumorni muzički bard iz Banjaluke ispunio je zavičajnu dužnost i ostavio neizbrisiv trag na polju muzike", istakao je Pavlović.

Problemi sa kafanom

U arhivama koje svjedoče o životu i radu Vlade Miloševića mogu se pronaći i zanimljive pojedinosti... Jedna od njih svjedoči da, i pored akademskog statusa i impresivne karijere koja je bila prepoznata u svijetu, Vlado Milošević suočio se svojevremeno u svojoj rodnoj Banjaluci sa "nerješivim" problemom - neizdrživom bukom iz jedne kafane!

Banjalučki "Glas" objavio je 4. avgusta 1969. godine tekst u kome je opisana "tortura" kojoj je poznati kompozitor izložen od strane tadašnje kafane "Vrt", u vlasništvu kafedžije Tome Vidovića.

"Nevolja je u tome što kompozitor i ugostitelj žive u susjedstvu. Jednom su potrebni red i tišina i dok radi i dok se noću odmara, a drugome je opet potrebna bučna muzika jer ako nema muzike - nema dobrog posla, nema pazara", zapisao je tada u tekstu autor Dragiša Spremo. Stvar je došla i do suda, a nije poznato da li su čuveni kompozitor i vlasnik kafane pronašli zajedničko rješenje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije