Književnost

Đogatović: Pobjeda je što sam sve bliži sedamdesetoj knjizi

Đogatović: Pobjeda je što sam sve bliži sedamdesetoj knjizi
Foto: N.N. | Đogatović: Pobjeda je što sam sve bliži sedamdesetoj knjizi

BANJALUKA - Da inspiracija ne poznaje vrijeme i mjesto te da vas u nekom momentu potpuno okupira najbolji je dokaz književnik Ratko Đogatović, kojem su iz štampe upravo izašle četiri nove knjige.

U pitanju je zbirka aforizama "Zemlja u kojoj sam Guliver", knjiga zapisa "Pisac i njegovo vrijeme", te dvije knjige poezije "Okomita sudbina" i "Vrijeme po presudi".

"'Zemlja u kojoj sam Guliver' je zbirka aforizama, podijeljena u cikluse. Svaki ciklus dobio je ime po nekoj važnoj temi i svi aforizmi obuhvataju pojmove na kritički način, bilo da je riječ o ljudima, čovjeku, društvu, politici ili bilo da je u pitanju žena ili smrt", naveo je Đogatović i dodao da je ovo njegova četvrta knjiga aforizama.

Govoreći o zbirkama poezije naveo je da su one doživljene na univerzalan i autentičan način.

"Ta poezija je jedinstvena na ovim našim prostorima. Tu će se, ako nekog zanima, svakako naći i pjesme koje se tiču sudbine savremenog čovjeka i njegove krize. One su duboko doživljene i govore dosta o ovim našim nesrećnim vremenima", istakao je Đogatović.

Prema njegovim riječima, može se reći da su ove pjesme moderna poezija modernog vremena.

Pred ljubiteljima Đogatovićeve književnosti je i knjiga "Pisac i njegovo vrijeme", u kojoj se ovaj autor kritički osvrće na pitanja književnosti i njene uloge.

"Ova knjiga je na svoj način kritičko ogledalo i pisca i društva i svijeta. Dodajem da ja kao autor nikad neću biti potpuno prihvaćen. No, ja sam se približio svojoj sedamdesetoj knjizi, i to je moja pobjeda", naveo je Đogatović.

Među više od 60 knjiga koje je objavio su i "Glasovi samote" (1989), "Gorki blizanac" (1997), "Žarki čovjek" (1998), "Tajanstvo kruga" (1999), "Druga strana" (2001), "Ars" (2004), "Darovi i prokletstvo" (2007), "U svom krstu" (2008) i "Suočenja" (2009). Đogatović živi i stvara u Banjaluci, a njegove nove knjige objavila je izdavačka kuća "Art print".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije