Književnost

Dodjela "Pelagićevog runolista" u Banskom dvoru

Dodjela "Pelagićevog runolista" u Banskom dvoru
Foto: N.N. | Dodjela "Pelagićevog runolista" u Banskom dvoru

BANJALUKA - Književni portret Nenada Grujičića, veče prilikom koje će ovom književniku biti uručena nagrada "Pelagićev runolist" za cjelokupno djelo, biće održan u Vijećnici kulturnog centra Banski dvor sutra s početkom u 19 časova.

Nagradu dodjeljuju Zavičajno udruženje "Zmijanje" i Književna zajednica "Vaso Pelagić", a Grujičić je peti dobitnik ovog priznanja.

"Dosad su tu nagradu dobili Duško M. Petrović, Miloš Milojević, Zoran Hr. Radisavljević i Mile Mutić. Grujičić kao peti dobitnik nagrade je, čini mi se, pozlatio i uljepšao ovu grupu ljudi. Nagrada je uvedena 2011. godine i Grujičiću je namijenjena za 2017. godinu", kazao je za "Nezavisne" Ranko Preradović, književnik i direktor Književne zajednice "Vaso Pelagić".

Nenad Grujičić kaže da je Pelagić preteča Petra Kočića, te da je kao takav paradigma narodnog tribuna zdravog razuma i nepotkupljive vizije.

"Književnik i naučnik, publicista i intelektualac, prosvetni radnik i narodni lekar, ideolog i ustanik, utopista i praktičar, Pelagić je neka vrsta racionalne jurodivosti koja je imala sudbinske zadatke i rezultate. Hrabar i agilan, učen i darovit 'na četiri vode', pa ipak - javno raščinjavan, proglašavan ludim, proganjan, bacan u zatvorsku memlu i bukagije", rekao je Grujičić o Vasi Pelagiću.

Pored Grujičića, o njegovom književnom djelu govoriće: Nenad Novaković, Mirko Vuković, Milan Rakulj i Nikola Paripović, a nešto više o Vasi Pelagiću i samoj književnoj nagradi kazaće Vinko Lolić, predsjednik ZU "Zmijanje".

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije