Književnost

Filmovi i serije zasnovani na knjigama zarađuju više od ostalih

Filmovi i serije zasnovani na knjigama zarađuju više od ostalih
Foto: Ilustracija | Filmovi i serije zasnovani na knjigama zarađuju više od ostalih

Posljednjih nekoliko godina aktuelni su filmovi i TV serije zasnovani na knjigama. Ovaj trend nije slučajnost, jer je novo istraživanje pokazalo da ta ostvarenja donose mnogo više novca od onih rađenih po originalnim scenarijima.

U istraživanju je otkriveno da filmovi koji predstavljaju adaptaciju knjige zarađuju 53 odsto više novca od onih zasnovanih na originalnim scenarijima.

Ustanovljeno je da najviše dobiti imaju filmovi i serije zasnovani na već popularnim knjigama. Još jedan razlog za to je već postojeća bogata pozadinska priča, često cijeli univerzum, koji se može razraditi na velikom ekranu.

Jedno od najuspješnijih književnih izdanja koje je ekranizovano i koje je utabalo put za nova naučnofantastična ostvarenja je "Gospodar prstenova".

Kultna trilogija jednog od najpoznatijih pisaca epske fantastike Džona R.R. Tolkina doživjela je svoju uspješnu ekranizaciju u okviru serijala od tri filma: "Gospodar prstenova - Družina prstena", "Dvije kule" i "Povratak kralja".

Jedna od najuspješnijih književnica svih vremena Džoan Rouling postala je slavna zahvljujući serijalu knjiga o dječaku čarobnjaku. Prema procjeni magazina "Forbes", ona je bila prva osoba koja je zaradila milijardu dolara od prodaje knjiga. Osim njenog neospornog talenta, nevjerovatnom uspjehu je doprinijela i ekranizacija knjiga o mladom čarobnjaku Hariju Poteru.

"Igra prijestola" je jedna od najpopularnijih serija današnjice, što ne čudi, s obzirom na to da je zasnovana na poznatom serijalu knjiga "Pjesma leda i vatre".

Pisac Džordž R.R. Martin je stvorivši ovo djelo pomjerio sve granice, ne prezajući od toga da nemilosrdno ubije svoje glavne likove i opiše scene brutalnog nasilja i seksa kakve do tada nisu viđene na malim ekranima. Brojni obožavaoci godinama svoje slobodno vrijeme provode žučno raspravljajući o razlikama između knjiga i serije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije