Književnost

Godišnja nagrada za roman "Kosti"

Godišnja nagrada za roman "Kosti"
Foto: N.N. | Godišnja nagrada za roman "Kosti"

BANJALUKA - Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske za 2020. godinu dodijeljena je Nenadu Milkiću za roman "Kosti", prvu knjigu zamišljenog četvoroknjižja pod naslovom "Pogrom", u autorskom izdanju.

"Nenad Milkić u romanu 'Kosti' pripovjedački uvjerljivo, umjetnički sugestivno i snažno prikazuje složene ratne prilike u Sarajevu u periodu 1992-1995. godina. Autor hrabro obrađuje tematiku kojoj u savremenoj srpskoj književnosti još nije posvećena neophodna pažnja. Ratne strahote grada, koji iznutra razara sopstveno biće noseći tako u sebi osobine prokletog grada Vavilona, Milkić dominantno prikazuje iz nacionalno neopterećenih, pripovjedački neutralnih perspektiva, stavljajući u narativni fokus sudbinu nesrećnih pojedinaca čiji životi su nestali u vihoru nepredvidive balkanske istorije", navodi se između ostalog u saopštenju žirija koji je radio u sastavu Duško Pevulja, predsjednik, Željka Pržulj i Tihomir Levajac, članovi.

Žiri dalje navodi da je u pitanju roman koji na umjetnički reprezentativan način prikazuje svu uzvišenost i bijedu ljudskosti pa, iako pretežno obilježena nepojamnim strahotama, Milkićeva pripovjedačka estetika mogla bi se sažeti u maksimum jednog od sporednih, a upečatljivih junaka njegovog romana: "Zlo je prolazno, dobrota je vječna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije