Književnost

Kako lektor kaže: Jezičko putovanje auto-putem

Kako lektor kaže: Jezičko putovanje auto-putem
Foto: N.N. | Jezičko putovanje auto-putem

Svijet je knjiga, a oni koji ne putuju čitaju samo jednu stranicu. Taj citat sam davno pročitala na internetu i zaboravila sam ko je njegov autor, ali od tada se trudim da povremeno pročitam pokoji red i s neke druge stranice ili čak okrenem list. Lijepo je putovati avionom, autobusom, vozom, pa čak i auto-stopom, ali od svih prevoznih sredstava, nijedno nam ne pruža takav osjećaj slobode kao vlastiti automobil.

Kad sjednemo u svog limenog ljubimca, gdje god poželimo, tu i stignemo.

Mislim da nije potrebno napominjati koliko je prije svakog putovanja bitno provjeriti da li je naš auto ispravan.

Kad smo sigurni da jeste, onda možemo bezbrižno krenuti tamo gdje smo naumili i usput se prisjetiti nekoliko pravopisnih pravila.

Treba znati da je auto, skraćeno od automobil, imenica muškog roda i da je ispravno naš auto, a ne naše auto, kako često možemo čuti, a i pročitati.

U Pravopisu, koji je važeći od 2010. godine, navedeno je da se riječi koje u sebi sadrže prefiksoid auto kao skraćenicu za automobil i automobilski, automobilistički pišu kao polusloženice, dakle s crticom: auto-put, auto-mehaničar, auto-lakirer, auto-električar, auto-praonica, auto-prevoznik, auto-stop, auto-limar, auto-karta, auto-prikolica, auto-kamp, auto-guma, auto-prevoznik, auto-kuća, auto-salon, auto-škola, auto-servis, auto-pijaca, auto-magazin, auto-dijelovi, auto-trke, auto-salon, auto-klub, auto-moto savez. Spojeno se pišu samo autodrom i autostrada.

Međutim, treba naglasiti da u prethodnom Pravopisu i u jezičkim priručnicima koji su bili na snazi do 2010. pronalazimo ovakvo objašnjenje: U automobilskom značenju spojeno se piše u običnijim riječima kao autoput, automehaničar, autolakirer, autoelektričar, autostop, inače se daje prednost crtici.

Da su u nekom prethodnom periodu važila neka druga pravila, i danas se može vidjeti po nazivima nekih preduzeća, na primjer "Autoprevoz" ili "Autotransport".

Radi boljeg razumijevanja, potrebno je još naglasiti da se riječi koje u sebi sadrže auto koje nije skraćenica od automobil, automobilski ili automobilistički, već ima značenje samo ili sopstveni pišu spojeno - autobiografija, autogol, autoportret, autosugestija.

Sad, kad smo završili s jednim kratkim jezičkim putovanjem, ne preostaje nam ništa drugo nego da sjednemo u auto i otputujemo negdje, makar da popijemo kafu u susjednom gradu u kojem nismo bili već dugo. Ove jeseni vrijeme je baš divno za tako nešto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije