SP Qatar 2022.

Književnost

Kako lektor kaže: (Da li zaista) Ana voli Milovana?

Kako lektor kaže: (Da li zaista) Ana voli Milovana?
Foto: N.N. | Kako lektor kaže: (Da li zaista) Ana voli Milovana?

Anu smo imali oduvijek.

Otkako znamo za sebe, znamo i za nju: bila nam je komšinica s trećeg sprata i glavni pomagač u svakom dječjem jurišu na loptu, lastiš ili mrkoplavu šljivu dede Dragoljuba, najslađu u cijelom univerzumu, a i šire. Bila je sastavni dio našeg djetinjstva i vlasnica najprćastijeg nosa. Međutim, s Milovanima smo bili u deficitu. Da bi naš zafrkantski plan uspio, morao je da se pojavi makar jedan...

I zamislite tu euforiju kad nam se jednog julskog jutra pojavio jedan Milovan. Iz Niša. Došao na ljetni raspust kod bake. I skroz nam se uklopio u palindrom (naravno, da se to zove palindrom, saznali smo mnogo godina kasnije).

Uglavnom, kad je oko zgrade počelo uzvikivanje parole Ana voli Milovana, ona nije ništa rekla, već je samo nezadovoljno frknula kroz nos. A on je izgledao srećno. Njegov brk (koji je bio tek u nagovještaju) se zadovoljno smiješio. Rekao je da će nam doći opet prvom prilikom.

Izraz palindrom dolazi iz grčkog jezika: palin = nazad + dromos = put, odnosno ono što teče unazad. Naime, palindrom je riječ ili fraza koja se može čitati i naopako, a da joj se značenje ne promijeni. Tako na ljudskom tijelu imamo čak tri palindroma: oko, kapak i kuk. Takođe, tu su još i dud, dovod, radar, ratar, rotor, zatim pokop i potop, kajak, Krk, Neven itd.

Ana voli Milovana svakako je kod nas najpoznatiji palindrom, dakle riječ ili fraza koja ostaje jednaka i onda kada se čita unazad, ali njih ima više nego što biste pomislili. Osim što voli Milovana, Ana nabra par banana. A i Anja nam se sjajno uklapa u palindrome: Anja sebe sanja i Anja voli milovanja, kao i Edo: Edo gaji jagode. Ide Neven Edi. Ružan Edo ode na žur, te još poneko ime: Ovo je Jovo. Ero ratar ore. I Ruža žuri. Nema Kata kamen. Oruđa doda Đuro. Ovo je muka, kume Jovo. Sava zidar radi za vas.

Tako se u palindromima spominje i Rim: U Rimu idu ljudi u miru. U Rimu umiru.

 

A potom slijedi niz:

* Udovica baci vodu.

* Idu ljudi.

* Evo love.

* Mače jede ječam.

* Imaju Arapi i para u jami.

* Sir ima miris.

* E sine, ženi se.

* I jogurt ujutru goji.

* A mene tu ni minute nema.

* Evo sada sove.

* Idu ljeta, pate ljudi.

* On vidi divno.

* Oko, budi mi duboko. 

* Uguraj u jarugu.

* A mene ni dogodine nema.

* Aroma sa mora.

* Muzika je jak izum!

* Ovi popili po pivo!

* On vara, naravno!

* Oni te ne žele, ženetino!

* Uh, ispituju ti psihu!

* U maju udovica baci vodu u jamu.

*On žuri, onda govori sirovo, gadno i ružno.

 

Za sam kraj ovog teksta smo ostavili rekordera po broju slova, odnosno riječi:

* A tu, pod moranje, makar i polagano, ona galopira kamenjarom do puta.

 

 

 

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije