Književnost

Kako lektor kaže: Jadan, jadniji - naj jadniji, najadniji ili najjadniji?

Kako lektor kaže: Jadan, jadniji - naj jadniji, najadniji ili najjadniji?
Foto: N.N. | Kako lektor kaže: Jadan, jadniji - naj jadniji, najadniji ili najjadniji?

"Dete je naše, mili Đuro, i ti to dobro znaš!"

Razvedri me u sekundi ušunjavši mi se u misao čuvena rečenica Vesne Trivalić iz jednog od naših najkvalitetnijih domaćih filmova. Spontano je stigla, donijevši radost kao i svaki put kad pomislim na to dvoje sjajnih glumaca i film "Kako je propao rokenrol". E baš nek su mi došli jer najuspješnije otjeraju crne oblake.

A otkud oni u gostima mojim mislima?

Sjedila sam za računarom taj dan, uživajući u popodnevnoj kafi. Društvo mi je pravio internet - guglaj, čitaj i istražuj. I onda mi se na nekoj stranici otvorio tekst na temu: "Ko je na prostoru bivše Jugoslavije pravio najbolje filmove?"

Vidim ja - uveliko se zahuktalo, a i mora kad je zanimljiva tema. Spomenuše u tom nadmudrivanju imena mnogih fantastičnih glumaca iz svih bivših republika, reditelja, dobitnika i nedobitnika "Oscara", učesnika Kanskog festivala itd. I naravno, kako to kod nas obično biva, u nekom trenutku nad tastaturom nadvlada grupa nacionalista punih mržnje. Nakon uvodnih primitivnih uvreda, jedan od njih napisa svom "nevidljivom" protivniku: "Vi imate naj jadniju kinematografiju!"

Neistomišljenik, podboden tom uvredom, brže-bolje odgovori:

"Nije tačno! I ne piše se naj jadniju, već najadniju!"

Ajme meni, majko mila! Lupih se ja po čelu. Nikako da se odlučim da li bih se smijala ili plakala... A možda i oboje... I to istovremeno.

Pa da krenemo iz početka...

Postoji pridjev, potom komparativ pa superlativ.

Pridjevom opisujete kakav je neko ili kakvo je nešto (visok, šaren, glasan, smiješan), komparativ je prvi stepen u poređenju pridjeva (viši, šareniji, glasniji, smješniji), a superlativ je najviši stepen pridjevskog poređenja, odnosno ono što je u svom razvitku dostiglo najviši stepen (najviši, najšareniji, najglasniji, najsmješniji).

Može i ovako:

* pametan, pametniji, najpametniji

* ljut, ljući, najljući

* vješt, vještiji, najvještiji

* glup, gluplji, najgluplji...

 

Superlativ se gradi dodavanjem prefiksa naj na komparativ. Izražavati se o nekome ili nečemu u superlativu znači govoriti o njemu s najvećim pohvalama i priznanjem. Bitno je napomenuti da se oni pišu sastavljeno, odnosno kao jedna riječ:

* najljepši,

* najupadljiviji,

* najžešći,

* najsmjeliji.

I ne, ne smetaju mu niti se međusobno negiraju dva slova j jedno do drugoga:

* najjači,

* najjednostavniji,

* najjasniji.

 

Neki pridjevi se ne mogu komparirati te samim tim nemaju ni superlativ. To su svi pridjevi osim opisnih i jednog dijela gradivnih - kako ćete, recimo, komparirati srebrni, limeni ili vuneni? (svaki naš pokušaj da improvizujemo adekvatan superlativ padao je u vodu i izazivao smijeh), ali ovdje spadaju i pozajmljenice, npr: fer, kul itd. i neki pridjevi koji već znače najviši stepen poređenja, npr: minimalan (ova riječ već znači najmanji).

Da dodamo još i ovo: u srpskom jeziku postoji i nekoliko pridjeva kod kojih se komparativ i superlativ ne grade po pravilima za komparaciju pa za njih kažemo da imaju nepravilnu komparaciju. U te pridjeve spadaju:

* dobar, bolji, najbolji,

* zao, gori, najgori,

* veliki, veći, najveći,

*  mali, manji, najmanji.

 

I na kraju (za sve one koji mrze i spadaju u kategoriju najjadnijih):

"Vidi šta ti je poslala moja mama - svinjsku glavu!"

"Meni ili Gromu?"

"Gromu, idiote! Ti jednu već imaš!"

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije