Književnost

Kampanja "Čitajmo zajedno": Naučiti djecu da vole knjigu

Kampanja "Čitajmo zajedno": Naučiti djecu da vole knjigu
Foto: Ustupljene fotografije | Kampanja "Čitajmo zajedno": Naučiti djecu da vole knjigu

"Dani čitanja" u Republici Srpskoj, koji se organizuju u okviru kampanje "Čitajmo zajedno", počeli su danas u Osnovnoj školi "Jovan Dučić" u Zalužanima, kod Banjaluke, gdje je gostovala Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ovi dani pod sloganom "Da nikad ne ostanemo bez riječi" nizom programa u osnovnim i srednjim školama širom Republike Srpske trajaće do kraja novembra, dok kampanja "Čitajmo zajedno" traje već pet godina i biće nastavljena i u budućem periodu. Kampanju je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pokrenulo nakon poražavajućih podataka sa terena da 42 odsto građana Republike Srpske nikad ne kupuje knjige, da se veličina kućnih biblioteka kreće od jedne do 25 knjiga, te da 8,3 odsto građana ne posjeduje niti jednu knjigu. S tim u vezi, Trivićeva je istakla da je povezivanje kulture i obrazovanja neizostavan proces da bi se kod djece od najmlađeg uzrasta njegovala ljubav prema književnosti i čitanju.

"Ovom kampanjom govorimo zašto je važno da što više čitamo, širimo čitalačka saznanja i gradimo generacije među kojima sigurno ima budućih književnika, koji će predstavljati književnost Republike Srpske", rekla je Trivićeva u Zalužanima. Prema njenim riječima, akcenat kampanje jeste na popularizaciji čitanja.

"Škole tokom cijele godine imaju različite aktivnosti kroz rad određenih sekcija, tako da se predano radi na razvoju čitalačke publike", naglasila je Trivićeva.

Rankica Pušić, direktorica Osnovne škole "Jovan Dučić", ponosna je što baš iz ove škole kreće manifestacija "Dani čitanja".

"U našoj školi imamo razvijenu čitalačku aktivnost, imamo izuzetno dobre sekcije u koje su uključeni učenici od drugog razreda. Naša biblioteka radi revnosno i ovo im je dodatni podsticaj da nastave da čitaju", rekla je Pušićeva.

Ona je dodala da je najvažnije danas naučiti djecu da vole knjigu, književnost te da se rukovodstvo škole trudi da djeci obezbijedi što više knjiga kako u centralnoj školi tako i u područnim odjeljenjima u Kuljanima i Priječanima.

Djeca su povodom početka kampanje "Dani čitanja" pripremila i bogat kulturno-umjetnički program, u kojem je učestvovala i ministarka Trivić, koja je čitala odlomak iz "Ježeve kućice" Branka Ćopića.

"Dani čitanja" počeli su juče i u Narodnoj biblioteci u Trebinju, gdje je u ime Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske gostovala Tanja Đaković, pomoćnica ministra. Prema njenim riječima, činjenica jeste da je čitanje pomalo izgubljeno i zaboravljeno i da svi zajedno treba da se vratimo knjizi i njegujemo kulturu čitanja.

"Ova kampanja je iz godine u godinu mijenjala koncept pa smo od prvobitnog zadatka koji je bio otkupiti što više knjiga na jedan kreativan način i pokloniti bibliotekama koje su imale skroman bibliotekarski fond došli do jedne interaktivne kampanje gdje uključujemo ciljnu grupu, a to su učenici", rekla je Đakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije