Književnost

Knjiga "Lutak": Fantastika koja udara u srž kolektivne imaginacije

Knjiga "Lutak": Fantastika koja udara u srž kolektivne imaginacije
Foto: Josip Seneković | Knjiga "Lutak": Fantastika koja udara u srž kolektivne imaginacije

BANJALUKA - Knjiga priča "Lutak" banjalučke novinarke i književnice Radmile Karlaš objavljena je u izdanju izdavačke kuće "Imprimatur".

"Teško je opisati način na koji Radmila piše, jer to zaista nije nešto što se sreće svakog dana. Njene priče se dešavaju u nekom nedefinisanom vremenu koje može biti ovo naše, ali isto tako može biti i prije pedeset ili sto godina, jer su njene priče lišene svega opterećujućeg. U njima su samo ljudi, njihovi međusobni  odnosi i sile koje na njih utiču, a koje ne moraju da budu od ovoga svijeta", navodi se u saopštenju "Imprimatura".

U istom se dalje dodaje da je to nešto od čega vas ponekad prođe jeza, jer su njene priče ponekad na granici fantastike, ali to nije ni epska, ni naučna, ni nekakva fantastika iz horor književnosti, već nešto što udara u samu srž naše kolektivne imaginacije i ne prestaje dok ne završimo sa čitanjem, a nekad i nakon toga. "Radmilin jezik je izuzetno izbrušen i pitak, njeni opisi su jasni i sve o čemu piše s lakoćom zamišljamo pred našim očima", istakli su iz "Imprimatura".

Karlaševa je novinarstvom počela da se bavi u dvanaestoj godini, u revijama "Džuboks" i "Film". Široj javnosti poznata je kroz svoj višedecenijski rad za BBC, Voice of Amerika, WDR (Keln), Alternativ Informativ Netvork (AIM), radio FERN i mnoge druge printane i elektronske medije. Bila je višegodišnja koordinatorka "Amnesty Internationala" (AI) za BiH, te članica mnogih nevladinih organizacija u zemlji i svijetu. Osnovnu i srednju školu završila je u Banjaluci, a Fakultet političkih nauka u Zagrebu. Do sada je objavila romane "Četvorolisna djetelina" i "Kad utihnu melezi", te knjigu priča "Pogrešan peron". Članica je Društva pisaca BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije