Književnost

Književno priznanje UK RS: "Otvorena knjiga" Ištvanu Turciju

Književno priznanje UK RS: "Otvorena knjiga" Ištvanu Turciju
Foto: N.N. | Književno priznanje UK RS: "Otvorena knjiga" Ištvanu Turciju

BANJALUKA - Mađarski pjesnik Ištvan Turci inostrani je laureat književnog priznanja "Otvorena knjiga" za ukupno književno djelo, a koju Udruženje književnika Republike Srpske (UK RS) tradicionalno dodjeljuje u okviru Međunarodnih književnih susreta, koji će od 16. do 18. septembra biti održani po sedmi put u Banjaluci, saopšteno je iz UK RS.

Jednoglasnu odluku o ovogodišnjem dobitniku međunarodne književne nagrade donio je žiri u sastvu Ranko Risojević (predsjednik), Predrag Bjelošević (član) i Berislav Blagojević (član).

U obrazloženju žirija navodi se da se Ištvan Turci danas ubraja među istaknute mađarske i evropske pjesnike.

"Njegova poezija je u srži života, u vremenu, u čovjeku u tom vremenu, u svim svakodnevnim napredovanjima i posrtanjima. On je 'kao krik između dvije sjekire' (Praznina), ali i istovremeno suština svoje sobe, svog konačišta, odakle, kao sa uzvišenog mjesta, gleda svijet, gleda nebesa, sve gleda, da bi u sve to unio svoje biće kao biće pjesme, ili biće pjesme kao svoje biće. Kao poeta doctus, Turci poznaje svjetsku i mađarsku poeziju iznutra i izvana. Za njega tu nema nepoznatih stvari. Ali, ne pjeva ovdje samo znanje, nego, prije svega, osjećanje krhkosti našeg svijeta u kojem živimo i koji je naš jedini dom", navodi se u obrazloženju žirija.

Dalje navode da je Turci pjesnik tišine i praznine koje savremenog čovjeka prate od djetinjstva, ma šta i ma kako radio - to je njegova osjećajnost koju gotovo generacijski stvara i nosi.

Upravo o tome napisao je pogovor mađarski kritičar Balaš Kantaš, o jednoj od najuspješnijih knjiga ovog autora, o poemi "Praznina". 

"'Praznina' zastupa i prenosi sveopšte vrijednosti, što se tiče mogućnosti interpretiranja nevjerovatno bogato, bez sumnje je značajno djelo kako mađarske, tako i srednjeevropske poezije. Elegija koja metaforički 24 sata obrađuje poziva čitaoca na duboko filozofsko-duševno-poetičko putovanje, tokom kojeg čovjek može da se približi kako svijetu koji ga okružuje, njegovoj paradoksalnoj praznini i cjelovitosti, tako i samoj sebi, vlastitoj praznini i celovitosti. Samo od nas, čitalaca, zavisi da li ćemo pratiti pjesnika na put riječi sa dubokim značenjem", zapisao je  Kantaš.

U obrazloženju žirija dalje se navodi da se velika mađarska poezija oličena u slavnim imenima od Adija i Petefija do Ferenca Juhasa i njegove generacije, koju je kod nas izvanredno prevodio Danilo Kiš, ogleda i u poeziji Ištvana Turcija.

"On u poemi 'Praznina' i pominje svoje velike prethodnike. Ta njihova veličina istovremeno ga podstiče na stvaranje, ali i kontroliše kao nevidljivi unutrašnji cenzor. Naravno, Turci već i svojom biografijom govori da je on svjetski pjesnik i da stvara ono što je Gete krstio kao svjetska književnost", pojašnjava žiri.

Zaključuju da 24 sata "Praznine", izvanredne elegične poeme, potvrđuju da nagrada koja je dodijeljena njenom autoru Ištvanu  Turciju dolazi u prave ruke.

Dosadašnji dobitnici međunarodne književne nagrade UK RS, od ove godine pod nazivom "Otvorena knjiga", bili su Vjačeslav Kuprijanov (Ruska Federacija), Džon Tejlor (SAD), Đorđo Lingvaglosa (Italija) i Elka Njagolova (Bugarska).

 

O pjesniku

Mađarski pjesnik, prozaista, esejista, dramski pisac, prevodilac, antologičar, izdavač Ištvan Turci diplomirao je na Mađarsko-englesko-finskoj katedri Univerziteta Etvoš Lorand, gdje je i doktorirao. Osnivač je i glavni urednik literarnog časopisa "Parnasszus". Do sada je objavio 21 zbirku poezije, sedam  romana, te 11 drama i igrokaza.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije