Književnost

Kolton Vajthed, dobitnik Pulicera za fikciju: Plakao sam dok sam pisao

Kolton Vajthed, dobitnik Pulicera za fikciju: Plakao sam dok sam pisao
Foto: N.N. | Kolton Vajthed, dobitnik Pulicera za fikciju: Plakao sam dok sam pisao

NJUJORK - Pulicerovu nagradu za fikciju drugi put za četiri godine dobio je Kolton Vajthed, saopšteno je na online dodjeli, koja je u ponedjeljak naveče održana u Njujorku, a nagrada je Vajthedu pripala za roman "Momci iz Nikla".

Vajthed je tako postao tek četvrti dvostruki dobitnik "Pulicera" za književnost.

Smješten u šezdesete godine prošlog vijeka, u vrijeme rasne segregacije na američkom jugu, roman "Momci iz Nikla" je uzbudljiv, provokativan i snažan prikaz rasizma i neravnopravnosti, koji su i danas prisutni u Americi, a čije se postojanje ignoriše.

Knjigu je na našim prostorima izdala beogradska "Laguna", kao i prethodnu nagrađenu "Pulicerom" 2017. - "Podzemna željeznica".

U jednom intervjuu sa Vajthedom, novinar je umjesto pitanja iznio konstataciju da se ne sjeća da je ikada plakao čitajući knjigu, ali da je to bio slučaj sa "Momcima iz Nikla".

Vajthed mu je odgovorio da je i sam plakao dok je pisao posljednje stranice. Vjerovao je i da će, kada počne s radom na knjizi, posjetiti Dozijerovu školu. Sa svakom napisanom stranicom u njemu su rasli očaj, gađenje i bijes.

Shvatio je da ne može da ode tamo, a ako se to ipak bude desilo, otići će na bageru i sa dinamitom.

Pulicerove nagrade dodijeljene su i u drugim kategorijama, pa je najbolja biografska knjiga o životu i djelu Suzan Zontag, autora Bendžamina Mozera, dok je najbolja istorijska knjiga "Slatki ukus slobode", o ropstvu i restituciji u Americi. Najbolja knjiga pjesama je "Tradicija" Džerikoa Brauna.

"Pulicer" za novinarstvo

Dnevne novine "Anchorage Daily News" iz Enkoridža na Aljasci i neprofitna istraživačka organizacija "Propublika" osvojile su Pulicerovu nagradu za izvještavanje u javnom interesu. Najprestižniju nagradu od ukupno 15 novinarskih kategorija zaslužili su za otkriće da trećina sela na Aljasci nije imala policijsku zaštitu, zbog čega su se u mjestima pretežno naseljenim starosjediocima sve češće dešavala silovanja.

Nagrada za istraživačko novinarstvo otišla je u ruke Brajana Rozentala, novinara "The New York Timesa", koji je objavio priču o hiljadama njujorških taksista kojima su životi uništeni nakon što su pozajmili novac od zelenaša.

Na dodjelu "Pulicera" za novinarstvo reagovala je ruska ambasada u SAD, iz koje su naveli da je niz članaka objavljenih u "The New York Timesu" u kojima se kritikuje Rusija, ispunjen "rusofobnim izmišljotinama" koje škode reputaciji lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije