Književnost

Lejla Slimani 24. oktobra u Sarajevu

Lejla Slimani 24. oktobra u Sarajevu
Foto: Screenshot Facebook/Baybook Doo | Lejla Slimani 24. oktobra u Sarajevu

SARAJEVO - Peti međunarodni festival književnosti "Bookstan" 24. oktobra svojim gostovanjem će najaviti jedna od najznačajnijih i najčitanijih savremenih autorki Lejla Slimani. Dobitnica je prestižne književne nagrade "Gonkur" 2016. godine, a francuski predsjednik Emanuel Makron imenovao ju je ambasadorkom frankofonije u svijetu.

Iz Izdavačke kuće "Buybook", koja je organizator "Bookstana", podsjetili su i na to da su dobili prava za objavljivanje prvog dijela trilogije "Zemlja drugih" Slimanijeve.

Riječ je o trilogiji koja je zasnovana na porodičnoj istoriji same autorke, a prvi dio temeljen je na istinitoj priči njene bake. Radnja počinje 1944. godine, kada se mlada Francuskinja Matilde zaljubi u Aminea Belhaja, marokanskog vojnika koji se bori u francuskoj vojsci, a završava scenama nasilja koje najavljuju sticanje nezavisnosti 1956. godine.

Lejla Slimani je 2014. godine objavila svoj prvi roman "U ljudožderovom vrtu". Samom temom ovog djela - seksualna zavisnost kod žena, ali i stilom i pristupom privukla je pažnju kritike, pa se ovaj roman našao u užem izboru za nagradu "Flor".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije