Književnost

Među dobitnicima Vukove nagrade i Dragan Elčić

Među dobitnicima Vukove nagrade i Dragan Elčić
Foto: Arhiva | Među dobitnicima Vukove nagrade i Dragan Elčić

BEOGRAD- Vukova nagrada Kulturno–prosvetne zajednice Srbije uručena je danas zaslužnim piscima, umjetnicima, pojedincima iz kulturnog i javnog života Srbije za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji, a među dobitnicima je i režiser Dragan Elčić.

Dobitnici Vukove nagrade za 2023. godinu su književnik Miroslav Aleksić iz Novog Sada, pjesnik i pisac Zoran Bognar iz Beograda, umjetnički fotograf Stanko Kostić /Beograd/, vajari Ljubiša Mančić /Beograd/ i Milutin Ranković /Lajkovac/, književnik Miomir Nešić /Petrovac na Mlavi/, bibliotekarka Žaklina Nikolić /Kladovo/.

Nagradu su dobil i istoričar književnosti Žaneta Đukić Perišić /Beograd/, istoričar profesor Aleksandar Rastović /Beograd/ i vokalno-muzički umjetnici braća Ratko i Radiša Teofilović iz Čačka, blizanci koji izvode srpsku tradicionalnu muziku na svoj specifičan način.

Na prijedlog žirija za dodjeljivanje Vukove nagrade, Izvršni odbor Kulturno-prosvetne zajednice Srbije donio je odluku da Izuzetnu Vukovu nagradu za 2023. godinu dobiju pojedinci i ustanove kulture sociolog kulture Zoran Avramović /Beograd/, Matična biblioteka "LJuba Nenadović" iz Valjeva, novinar i publicista iz Beograda Milorad Vučelić, poznati filmski reditelj i profesor televizijske i filmske režije na Akademiji umetnosti Beograd Dragoljub Dragan Elčić.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije danas je jubilarni 60. put dodijelila prestižnu Vukovu nagradu u Svečanoj sali zgrade Predsjedništva na Andrićevom vencu u Beogradu.

Žiri Vukove nagrade za 2023. godinu predvodio je filolog i orijentalista Darko Tanasković.

Reditelj i pisac Živorad Žika Ajdačić, generalni sekretar Kulturno prosvetne zajednice Srbije je rekao povodom uručenja Vukove nagrade da ona predstavlja laureate koji su dostigli izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

On je podsjetio da se nagrada uručuje 60. put, kao i ranijih godina, u februaru, jer je Vuk Stefanović Karadžić preminuo 7. februara davne 1864. godine, a tačno 100 godina kasnije, 1964. godine je ustanovljena Vukova nagrada kao jedno od najvećih priznanja u srpskoj kulturi, umjetnosti, prosvjeti i nauci.

Ajdačić je podsjetio i da je Kulturno-prosvetna zajednica proglašena za nacionalnu instituciju kulture zajedno sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti /SANU/, Maticom srpskom, Vukovom zadužbinom, Srpskom književnom zadrugom, Zadužbinom Dositeja Obradovića i Zadužbinom Ilije Milosavljevića Kolarca.

Ministar prosvjete Srbije Slavic Đukić Dejanović rekla je da ovo priznanje nosi poseban, veliki značaj, jer objedinjuje prosvjetu, nauku, kulturu i umjetnost.

"Vukova nagrada predstavlja izuzetno očuvanje kulturne baštine posebno u današnje vreme, objedinjuje sve oblasti umetnosti, vizuelne, muziku, film, književnost, teatar", navela je ona.

Ona je podsjetila na višestruku ulogu Vuka Karadžića kao reformatora srpskog jezika i srpskog pisma, sakupljača narodnih pjesama i umotvorina, pisca prvog rječnika srpskog jezika, te dodala da njegov rad ima ogroman doprinos u istorijskim, etnološkim i etnografskim naukama, prenio je Tanjug.

U ime Ministarstva kulture Srbije državni sekretar tog ministarstva Miodrag Ivanović istakao je da Vukova nagrada predstavlja jednu od najvažnijih i najznačajnijih priznanja iz oblasti kulture, umjetnosti, prosvjete i nauke u Srbiji i važnu tradiciju, očuvanje kulturnog nasljeđa sa savremenim stvaralaštvom.

Vuk Stefanović Karadžić bio je filolog, antropolog, književnik, prevodilac i akademik, i smatra se da je apsolutno najznačajniji srpski lingvista 19. vijeka, kao i najvažniha ličnost srpske književnosti prve polovine 19. vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije