Književnost

Milan Rakulj održao poetski čas u Elektrotehničkoj školi

Milan Rakulj održao poetski čas u Elektrotehničkoj školi
Foto: N.N. | Milan Rakulj održao poetski čas u Elektrotehničkoj školi

BANJALUKA - Banjalučki pjesnik Milan Rakulj održao je danas poetski čas učenicima prvog razreda Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" Banjaluka u okviru "Dana čitanja", koji su dio ovogodišnje kampanje "Čitajmo zajedno", koju već petu godinu organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS sa ciljem popularizacije književnosti, njegovanja kulture čitanja i razvoja čitalačke publike.

"Drago mi je što me Ministarstvo uključilo u ovu kampanju, a još mi je draže što sam pozvan u školu u kojoj sam počeo da pišem poeziju", rekao je Rakulj na početku poetskog časa, koji je citirajući Matiju Bećkovića nazvao "trijumfom najgorih đaka".

Započeo je čas pričom o svojim "neslavnim" školskim danima, koju je pratila njegova rana poezija satkana u knjizi "Gluvi putnik".

Bila je to prilika da se sa zahvalnošću prisjeti i profesorice srpskog jezika Jele Radoje, koja ga je ohrabrivala na njegovom pjesničkom putu.

Tokom časa nizao je  anegdote  o svom životnom i pjesničkom putu kroz društveno angažovane i ljubavne stihove usput pojašnjavajući društvene okolnosti koje su ga pratile, kako  na lokalnom, tako i na globalnom nivou. 

Biranim stihovima iz zbirke "Poezija u kostima" govorio je o svojim iskušenjima, stremljenjima i najdubljim emocijama, te na šarmantan način ohrabrivao učenike da čitaju i u književnosti traže odgovore. Veliku pažnju izazvala je pjesma "Devedeset druga" iz najnovije nagrađene zbirke poezije "Razglednice iz Trećeg svijeta", kao i pjesma posvećena majci "Dokaz postojanja".

Poklonio je jednu knjigu školskoj biblioteci, a tri zamolio da profesorica  uruči učenicima koji imaju bar jednu jedinicu. 

"Uvijek se knjige poklanjaju najboljim učenicima i ja zato želim da svoje knjige poklonim onima sa lošijim uspjehom da ih ohrabre, jer se njih rijetko sjetimo", rekao je Rakulj.

Osvrćući se na poetski čas koji su pratili aplauzi istakao je, poučen sopstvenim primjerom, da među učenicima elektrotehnčkih škola sigurno ima budućih studenata srpskog jezika i književnosti ili bilo kojeg drugog odsjeka na filološkom fakultetu i da njima ovakvi časovi znače mnogo. 

Direktor Elektrotehničke škole Banjaluka Irina Čavić poželjela je dobrodošlicu pjesniku i izrazila zadovoljstvo što je za poetski čas izabrana baš ova škola u kojoj se, bez obzira što je tehnička škola, njeguje čitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije