Književnost

NIN-ova nagrada Dejanu Atanackoviću

NIN-ova nagrada Dejanu Atanackoviću
Foto: Ilustracija | NIN-ova nagrada Dejanu Atanackoviću

BEOGRAD - Sa sat vremena zakašnjenja žiri NIN-ove nagrade, najprestižnijeg književnog priznanja na našim prostorima, saopštio je da je laureat za 2017. godinu Dejan Atanacković za roman "Luzitanija".

Atanackovićevo debitantsko izdanje u osnovi je priča o beogradskoj psihijatrijskoj bolnici tokom Prvog svjetskog rata, koja se nalazila u zgradi poznatoj kao "Doktorova kula". Dom za s uma sišavše je tokom okupacije zvanično bio van nadležnosti okupatora, koji je tu eksteritorijalnost dodijelio bolnici, po svoj prilici, ne bi li se lišio komplikovanih obaveza. U romanu ta minijaturna teritorija postaje parlamentarna republika zasnovana na ukidanju neravnopravnosti između doktora i pacijenta.

Atanacković je 64. dobitnik NIN-ove nagrade, a odluku je donio žiri koji je radio u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsjednik).

On je, inače, vizuelni umjetnik i predaje više predmeta u oblasti vizuelnih umjetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni. Posljednjih godina vodi radionice zasnovane na dijalogu i saradnji studenata i psihijatrijskih pacijenata.

"Kada sam pripremao neke od svojih vizuelnih radova, nisam bio siguran kako će se završiti da li samo videom ili tekstom i tako se i dogodilo da se tokom pripreme jednog rada za muzej 'Macura' otela kontroli ta priča koja je sada poslužila kao osnova za roman 'Luzitanija'", kazao je jednom prilikom Atanacković.

Njegov roman, u kojem dovodi u vezu dva naizgled nepovezana subjekta Prvog svjetskog rata - istoimeni putnički brod i psihijatrijsku bolnicu u Beogradu, gradeći niz priča o traganju, nestajanju, ludilu, progresu i besmislu rata - dobio je tri glasa žirija.

Govoreći o istorijskim činjenicama i fikciji u romanu, Atanacković je istakao da se trudio da negdje zamagli razlike između istorijskih događaja i fikcije.

"Mene zapravo istorija i zanima kao priča, kao narativ, a na ovim prostorima istorija je vrlo problematična kategorija. Bilo mi je interesantno bavljenje istorijom kao narativom, koje percipira jedan subjekt, koje samim tim taj narativ dodatno stvara. Istorija je za mene u ovom slučaju bila jedna polazna tačka na kojoj sam gradio fiktivne priče", kazao je ovogodišnji laureat.

"Luzitaniju" je objavila izdavačka kuća "Besna kobila", a svečana dodjela nagrade i obilježavanje 83. rođendana NIN-a biće upriličeni u Jugoslovenskoj kinoteci 22. januara, u 17 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije