Književnost

Na "Prolećnim Brankovim danima" predstavljen časopis "Srp"

Na "Prolećnim Brankovim danima" predstavljen časopis "Srp"
Foto: N.N. | Na "Prolećnim Brankovim danima" predstavljen časopis "Srp"

NOVI SAD - Promocija "Srpa", časopisa za književnost i umjetnost sa sjedištima u Prijedoru i Banjaluci, održana je ovog vikenda u Gradskoj biblioteci Novoga Sada u okviru "Prolećnih Brankovih dana 2018".

Konkretno, predstavljen je treći broj ovoga časopisa, objavljen u januaru 2018, ali bilo je priče i o samom nastanku "Srpa", te njegovom prethodniku, istoimenom časopisu Srednjoškolskog centra u Prijedoru, koji izlazi uporedo sa "ozbiljnim" "Srpom" i koji u potunosti čine prilozi srednjoškolaca.

Glavni i odgovorni urednik i jednog i drugog "Srpa" jeste Milan Milošević, profesor i doktorand književnosti, koji ističe da cilj časopisa čiji je idejni tvorac jeste umjetnost na kašičicu za sve, a ne samo posvećene, zaustavljanje titulaša i njihove okupacije umjetničkog prostora te promicanje novih, drugačijih pogleda na svijet umjetnosti mladih i nedovoljno afirmisanih autora.

Milošević je prilikom promocije izrazio zahvalnost "Brankovom kolu", koje je "Srpu" obezbijedilo predstavljanje novosadskoj publici, te izdavaču i publicisti Nenadu Novakoviću, koji je svesrdno pomogao objavljivanje trećeg broja časopisa.

O samom broju koji je predstavljen pored Miloševića pričali su Nemanja Milovanović i Milan Vulić, članovi redakcije "Srpa", a kako se časopis čita u Srbiji, referisali su Rastko Lončar i Gorica Radmilović, mladi pjesnici i književni kritičari iz Novog Sada. Moderator programa bila je Milena Kulić, a kao pjesnici čija je poezija zastupljena u "Srpu" nastupili su Milan Rakulj i Nataša Vrućinić.

"Trećim brojem smo završili širenje tematskog spektra časopisa. Smisao tematske širine jeste u opiranju specijalizaciji koju današnje vrijeme nameće, želimo da časopis može da čita svako ko zna da čita. Časopis nema tradiciju, ali hoćemo da se učvrsti kao pouzdano glasilo koje ima stalnost izlaženja. Uredništvo nastoji da uspostavi literarni kriterijum i bori se protiv banalizacije i obesmišljavanja književne periodike", kazao je Milovanović obrazloživši da je u "Srpu" dosad objavljeno 80 autora u stalnim i povremenim rubrikama kao što su: "Poezija", "Noir", "Strip", "Zaboravljeni asovi našeg svemira", "U redu za čitanku",  "Prvorijek", "Istorijski feljton", "Srp premijera", "Ulična poetika" i drugima.

U pročitanom tekstu pod nazivom "SRP-ska tragikomedija" Rastko Lončar ostvrnuo se na važnost književne periodike, njenom kontinuitetu u srpskoj kulturi i "Srpu", koji se javlja kao novi pokušaj opstanka iste u vremenu degenerisane apatičnosti, bontonskih eufemizama, prihvatanja ma kakve literature sve dok ona "dotiče prostore književnosti".

"Dosta je pobedničke, ratoborne ironije prisutno u svim ovim prilozima, bilo implicitne ili eksplicitne. I ona nam svedoči o naporu jednog broja izvrsnih zaljubljenika u umetnost da izbori svoju pobedu u borbi protiv 'lako ćemo' i 'bez brige i pameti' mentaliteta, protiv sredine - koja već i nije odlika isključivo našeg eksjugoslovenskog ili balkanskog podneblja, već odlika kulture zaboravljanja i samodovoljne učmalosti postmodernog sveta", između ostalog zaključuje Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije