Književnost

Na Sajmu knjige u Banjaluci dodijeljene nagrade najboljim izdavačima

Na Sajmu knjige u Banjaluci dodijeljene nagrade najboljim izdavačima
Foto: Velibor Tripić | Na Sajmu knjige u Banjaluci dodijeljene nagrade najboljim izdavačima

BANJALUKA - Na 23. Međunarodnom sajmu knjige "Banjaluka 2018" u petak su dodijeljene nagrade najboljim izdavačima u nekoliko kategorija. Nagrada "Moštanica" za izdavački poduhvat godine dodijeljena je izdavačkoj kući "Obodsko slovo" iz Podgorice za zbirku "Izabrana djela Dragana Kolundžije" istoimenog autora.

"U vrlo teškim uslovima u kojima se danas nalazi izdavaštvo, ova izdavačka kuća je bez ikakvih donacija objavila izabrana djela istaknutog srpskog pjesnika koji je prisutan u književnosti više od šest decenija. Objavljivanjem Kolundžijinih izabranih djela izdavač je na najljepši način čestitao pjesniku njegov 80. rođendan", naveo je žiri u svom obrazloženju.

O ovogodišnjim priznanjima Sajma knjige u Banjaluci odlučivao je žiri u sastavu Ranko Pavlović, književnik i predsjednik žirija, magistar Valentina Milekić i master Nina Govedar.

Nagrada "Liplje" za savremenu književnost dodijeljena je izdavačkoj kući "Službeni glasnik iz Beograda" za knjigu "Poslednji argonaut" autora Aleksandra Gatalice.

"Autor ovog interesantnog romana pita se i odgovara na pitanje šta je veće prokletstvo? Zaboraviti sve ili sjećati se svega? Glavni junak zaboravlja cijelu svoju istoriju i dolazi u zavod koji treba da mu vrati sjećanje. Radoznalog čitaoca čeka niz događaja. Uzbudljivost radnje drži čitalačku pažnju ovog vrijednog ostvarenja", rekao je jedan od članova žirija Ranko Pavlović.

Nagradu "Liplje" izdavačkoj kući "Službeni glasnik iz Beograda" uručila je glavna i odgovorna urednica "Glasa Srpske" Borjana Radmanović-Petrović.

"Glas Srpske" kao organizator ovog sajma dodijelio je i specijalnu nagradu za najbolje enciklopedijsko djelo, "Enciklopedija Republike Srpske", u izdanju Akademije nauka i umjetnosti RS (ANURS).

"Čast mi je da primim ovo priznanje za izradu enciklopedije. Moram reći da žiri ima osjećaj prema ovoj posebnoj vrsti književnog djela. Enciklopedija je kraljica knjige, a mi smo u Akademiji nauka, kojoj je povjerena njena izrada, rekli da je ovo knjiga nad knjigama, koju piše grupa naučnika i stručnjaka sa preko 250 saradnika koji su radili na ovoj knjizi", rekao je ispred ANURS Rajko Kuzmanović.

Nagrada "Gomionica" za najbolju knjigu za djecu dodijeljena je izdavačkoj kući "Pčelica" iz Čačka za ediciju "Srpski velikani i vekovi srpske pismenosti".

Nagrada "Stuplje" za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti dodijeljena je Zavodu za udžbenike Beograd za knjigu "Antologija srpske narodne lirike Kosova i Metohije".

Međunarodni sajam knjige, u organizaciji "Glasa Srpske", svoja vrata je otvorio 11. septembra, a za sve posjetioce će biti otvoren do ponedjeljka, 17. septembra.

Međunarodni književni susreti

Treći Međunarodni književni susreti, na kojima učestvuju autori iz RS, regiona, Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, pa čak i Obale Slonovače, svečano su otvoreni u četvrtak veče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor. Organizator susreta je Udruženje književnika Republike Srpske. Susrete je otvorio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, jedan od pokrovitelja manifestacije. 

Predsjednik Udruženja književnika Srpske Predrag Bjelošević rekao je da je ovo udruženje ponosno na manifestaciju koja u Banjaluku već tradicionalno dovodi svjetska književna imena. On je dodao da će ovi susreti biti zatvoreni u nedjelju, 16. septembra, u restoranu "Stara Ada", gdje će pjesnici govoriti stihove o vodi, a potom će simbolično te stihove, napisane na papiru i zatvorene u boci, pustiti niz Vrbas.

Predsjednica Slavenske akademije književnosti i umjetnosti iz Bugarske Elka Njagolova poručila je da su ovi književni susreti duhovni buket koji je u današnje vrijeme veoma važan za civilizaciju.

U okviru ove manifestacije biće organizovane brojne aktivnosti i promocije knjiga domaćih i svjetskih autora.

Nagrada Džonu Tejloru

Na 23. Međunarodnom sajmu knjige dodijeljena je i nagrada Međunarodnih književnih susreta američkom književniku Džonu Tejloru, a nagradu je uručio predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Tejlor je istakao da mu ova nagrada mnogo znači, podsjetivši da se književnim radom bavi već 40 godina.

"Sve vrijeme radim kao pisac, prevodilac i književni kritičar. Moja djela čine kratka proza i kratka poezija. Ova mala knjiga je veoma važna za mene i postoji već na francuskom jeziku, ali sam uzbuđen i radostan jer je našla i svoj put do vas u Banjaluci. To je zbirka pjesama koja je napisana u kolaboraciji sa francuskom slikarkom Karolin Fransoa Ubino", rekao je Tejlor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije