Književnost

Nagrađeno troje pjesnika: "Stražilovo" u službi poezije preko pola vijeka

Nagrađeno troje pjesnika: "Stražilovo" u službi poezije preko pola vijeka
Foto: Ustupljena fotografija | Nagrađeno troje pjesnika: "Stražilovo" u službi poezije preko pola vijeka

SREMSKI KARLOVCI - Ovogodišnja nagrada "Stražilovo" za ukupno pjesničko djelo pripala je Raši Periću, zatim za najbolje pjesničke prvence objavljene u Brankovom kolu Mariji Stojić za knjigu "Parlog" i Danilu Jovanoviću za zbirku "Korak između".

Ovu odluku na završnoj sjednici danas u Sremskim Karlovcima, jednoglasno, donio je žiri "Brankovog kola" u sastavu Nenad Grujičić, Perica Markov i Rastko Lončar.

"Raša Perić (Veliko Gradište, 1938), živio u Novom Sadu skoro pola stoljeća, a potom se nastanio u Petrovcu na Mlavi. Objavio preko četrdeset knjiga poezije počevši od 'Molitve za parče neba (1967)", javio je žiri "Brankovog kola", kazavši da je pored poezije Perić objavio i sedam knjiga autobiografskih zapisa i desetak zbornika poezije na raznovrsne teme.

Pjesništvo Raše Perića, obrazlaže žiri, duboko je uronjeno u srpsku i (pan)slovensku mitologiju, kulturu i tradiciju.

"To je pesnik osvetljen jarkim bojama srpskog pesničkog pisma koje svoje korene nalazi u nepreglednoj lirsko-epskoj riznici, u palimpsestnim slojevima narodnog blaga, duha i jezika. Otuda u Perićevoj poeziji gizdavi reljef folklorne ornamentike koja se pokazuje, najpre, u pesnikovom brižnom odnosu prema leksici i vokabularu uopšte, te prema rimi, muzici stiha i maternjoj melodiji. Već u naslovima Perićevih knjiga uočavamo jasan tematski reljef koji vrhuni stražilovskom linijom pevanja u rasponu najstarijih i najraznovrsnijih motiva, počev od (pra)greha do hraniteljke Kosovke devojke i majke Srbije", navodi žiri. 

To je poezija, kako navode u nastavku, đurđevdanskih zvona Fruške gore i Ravanice, bolnih  krajputaša srpske istorije i tragedije, neprekidnog nadgornjavanja dobra i zla na ovim prostorima.

"Naglašavajući značaj moralnog principa, Perić do kraja ostaje pesnik rodoljub, odani poštovalac porodice, običaja i ćirilice, otadžbine i Božjeg zakona. Nema sumnje da je Raša Perić iznikao na pevanju koje Branka Radičevića uzima kao prvog vrtlara čistog srpskog narodnog jezika bliskog običnom svetu. Nagrada za životno delo odlazi u ruke pesniku koji je ceo svoj vek posvetio pevanju, kulturnoj baštini i duhovnosti,  a usput ukazivao na primere raskorenjivanja srpske  tradicije  uspevajući kroz konkretne predloge i akcije često da pokrene kulturne institucije da ne zaborave svoju primarnu funkciju i žive pretke", obrazlaže žiri.

Za dobitnicu Mariju Stojić (Brus, 1988), žiri Brankovog kola ističe da predstavlja osvježenje u nizu objavljenih knjiga ne samo u Brankovom kolu, već i na savremenoj pjesničkoj sceni.

"Zaposlena je u srednjoj školi u rodnom mestu kao profesor srpskog jezika i književnosti. Ovo je njen pesnički prvenac, ali druga po redu knjiga, posle naučne Grad i selo u dramskoj književnosti renesansnog Dubrovnika (2018).  Već naslovom knjige, Parlog, data je asocijacija na zapušten prostor koji na svim nivoima zahteva katarzu i uređenost. Pesnikinja stupa u kontakt  sa motivima iz reprezentativnih pesama Vaska Pope, Momčila Nastasijevića, Branka Miljkovića, Stevana Raičkovića i Veljka Petrovića", saopštava žiri "Brankovog kola".

Kako oni kažu, pjenikinja pjeva "Ne spavamo mi,/ ni kamenom ni travom./ Mi se nižemo na točku za mučenje".

"Koliko god erudita, toliko se pesnikinja primarno oslanja na emociju kao osnovnu alatku za utvrđivanje kompetencije pesnika da uopšte peva. Ovo je poezija koja ne skriva duhovnu supstancu molitve što spasava od truležnosti sveta. Knjiga koja poseduje više receptora za doživaj odnosa hrišćanskog i paganskog,  tradicije i savremenosti, ruralnog i urbanog, zbirka pesama koja je zasluženo ovenčana nagradom najlepšeg imena na srpskoj pesničkoj sceni", jasan je žiri.

Najmlađi laureat ovogodišnje nagrade "Stzražilovo" Danilo Jovanović, rođen je u Novom Sadu 2005. godine.

"Upravo diplomom ovenčani maturant Karlovačke gimnazije, budući student ruske književnosti i jezika,  dobitnik je nagrade 'Stražilovo' za svoju prvu knjigu pesama Korak između (2024).  On zrelo izražava svest o poeziji, o činu pisanja, o samoj pesmi, o pesničkom jeziku i poziciji pesnika u svetu: Neko mi je podario poeziju/ A ovim stihovima ja uzvraćam dar/ Zatvorenih očiiju.  Kao što i sâm ume reći, on peva o ljubavi, porodici, prijateljima, o svom svetu i svetu oko sebe, o društvenim zbivanjima i paradoksima, ličnim lomovima i opasnostima savremenog doba, ali i o dalekim zvezdarnicima i tajnama iza zemnog horizonta", obrazlaže žiri.

Ovogodišnja nagrada "Stražilovo" svečano će biti  uručena 7. septembra, na "rajskom Stražilovu" kod "Brankovog čardaka" i spomenika Branku (rad vajara Jovana Soldatovića), na 53. "Brankovom kolu" koje će trajati od 6. do 16. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, a u znaku velikog jubileja: dvije stotine godina od rođenja Branka Radičevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije