Književnost

Trivićeva otvorila panel "Čitajmo zajedno - ćirilicom" na sajmu knjiga u Beogradu

Trivićeva otvorila panel "Čitajmo zajedno - ćirilicom" na sajmu knjiga u Beogradu
Foto: Ustupljena fotografija | Trivićeva otvorila panel "Čitajmo zajedno - ćirilicom" na sajmu knjiga u Beogradu

BEOGRAD - Natalija Trivić, Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske danas je otvorila panel pod nazivom "Čitajmo zajedno - ćirilicom", koji je organizovan u okviru dvanaestog reprezentativnog nastupa Republike Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Trivićeva je rekla da je beogradski sajam knjiga najljepši praznik i festival knjige kroz koji njegujemo i čuvamo književnost svog naroda kao najljepši izraz narodnog postojanja i trajanja, koji nam pokazuje koliko treba da smo ponosni na bogatstvo književnog stvaralaštva srpskog naroda.

"Ministarstvo prosvjete i kulture je ove godine, svoju tradicionalnu kampanju 'Čitajmo zajedno', koja je usmjerena na razvoj, promovisanje i popularizaciju književnosti i izdavaštva, jezika i pisma, te domaćih mladih umjetnika, posvetilo zaštiti i promociji ćiriličkog pisma. Krajnji cilj  kampanje je potreba da se ukaže na osnovni problem kada je u pitanju zaštita i korišćenje ćiriličkog pisma, a to je nedostatak dovoljnog broja odgovarajućih ćiriličkih fontova, odnosno, odgovarajućih u kontekstu grafičkog dizajna, jer je sam proces dizajniranja ograničavajući", kazala je Trivićeva.

Dodala je da je namjera Ministarstva prosvjete i kulture da u narednom periodu provodi mjere koje će ukazivati na važnost stvaranja novih ćiriličkih fontova.

"Već sljedeće godine planirano je objavljivanje novog javnog poziva za grafičke dizajnere za izradu novih ćiriličkih fontova, što će biti jedna od prioritetnih aktivnosti Ministarstva, a u želji da 2024. godinu dočekamo sa većim brojem ćiriličnih fontova", navela je Trivićeva.

Dodala je da predstavljanje Republike Srpske na beogradskom sajmu knjiga omogućava značajan doprines  popularizaciji knjige i čitanja, razvijanju ljubavi prema knjizi i čitanju, ali i ćirilici.

"Porukom 'Čitajmo zajedno - ćirilicom', svim izdavačima želim uspješno predstavljanje i pozivam posjetioce i sve ljubitelje knjige i čitanja da posjete štand Republike Srpske i prisustvuju promocijama naših autora i izdavača", rekla je Trivićeva na otvaranju panela.

Kampanja "Čitajmo zajedno - ćirilicom" obilježila je i ovogodišnji štand Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu koji će najaviti realizaciju ove kampanje u Republici Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije