Književnost

Objavljen prvi broj časopisa "Nova stvarnost"

Objavljen prvi broj časopisa "Nova stvarnost"
Foto: N.N. | Objavljen prvi broj časopisa "Nova stvarnost"

BANJALUKA - Časopis za književnost, umjetnost i kulturu "Nova stvarnost", koji je pokrenulo Udruženje književnika Republike Srpske, ugledao je svjetlost dana.

"Nakon trnovitog puta kojim Udruženje od samog osnivanja 1993. godine ide i svih poteškoća koje su ga na tom putu pratile i još prate, konačno smo ostvarili jedan veliki cilj, a to je pokretanje časopisa. Ideja se rodila davno, ali su se tek ove godine stekli svi uslovi za realizaciju ovog projekta. Već nekoliko mjeseci redakcija je vrijedno pripremala prvi broj časopisa 'Nova stvarnost', koji od danas možete pratiti i čitati na zvaničnom sajtu Udruženja književnika Republike Srpske", naveo je Predrag Bjelošević, predsjednik UK RS i glavni i odgovorni urednik časopisa.

Časopis će izlaziti tromjesečno, u online izdanju, a prema mogućnostima, pokušaće i da svaki broj štampaju u simboličnom broju primjeraka.

"Nazivom časopisa 'Nova stvarnost' određen je i njegov uređivački koncept, po kome će biti otvoren za novostvorene umjetničke i teorijske radove, pored književnih i prevodilačkih, i za one iz sfere likovne, muzičke i pozorišne umjetnosti, kulturne baštine, putopisne literature; kako svojih članova, tako i stvaralaca iz okruženja i svijeta", naveo je Bjelošević i dodao da im je želja, iščekujući priloge saradnika, da u njim budu vizionari bolje sutrašnjice i novih estetskih vrijednosti koje će nas sve izdići iznad osjećaja nagovještaja zlog vremena u kojem se estetsko i etičko sve više potiskuju sa životne pozornice i pokušavaju nametnuti posve novi parametri za lijepo, plemenito i vrijedno umjetničkog angažmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije