Književnost

Održana promocija knjige "Spori povratak kući" Petera Handkea

Održana promocija knjige "Spori povratak kući" Petera Handkea
Foto: Tanjug | Održana promocija knjige "Spori povratak kući" Petera Handkea

Promocija knjige "Spori povratak kući: Četvoroknjižje" austrijskog nobelovca Petera Handkea, u izdanju kuće "Laguna", održana je sinoć u Bukmarker knjižari Delfi SKC u Beogradu.

O novoj knjizi su govorili Žarko Radaković, pisac i prevodilac, i Nebojša Grujičić, novinar i publicista.

Kako je otkrila moderatorka književne večeri Iva Burazor, knjiga od 340 strana sada je prvi put u Srbiji objavljena u tom obliku kao jedno štampano djelo sa četiri novele čiji su naslovi - "Spori povratak kući", "Pouke Sent Viktoara", "Detinja povest" i "Kroz sela".

Knjiga iz četiri fragmenta ili posebnih cjelina, poglavlja, pruža uvid u razmišljanje i sagledavanje svijeta društvenih i prirodnih pojava iz ugla jednog akademika, spoznavanje raznih životnih istina na osnovu velikog životnog iskustva.

Prevodilac te knjige Žarko Radaković otkrio je da su sve četiri knjige bile objavljene zasebno tokom '80-ih godina u izdanju "Dečjih novosti" iz Gornjeg Milanovca, u vremenu bivše Јugoslavije, a ta kuća odavno ne postoji.

Inače je Handke te četiri novele objavio u periodu od 1979. do 1981. godine.  Radaković sebe ne smatra prevodiocem, već pretežno piscem, jer kako kaže za sebe, ipak je prevodio isključivo jednog autora - Petera Handkea, što nije dovoljno da se definiše da je te struke.

Prvi dio “Spori povratak kući“ predstavlja prekretnicu u Handkeovoj književnosti: okretanje prirodi i materijalnosti svijeta, gdje je put mjesto za “epski korak“, koji se odvaja od duge tradicije ratne i osvajačke epike (od Homera) i mir čini privlačnim. U tom prvom djelu četvoroknjižja geolog Valentin Zorger, koji se na Aljasci, daleko od doma i porodice, izgubio u poslu, sada se sprema za povratak kući.

Radaković je otkrio da će uskoro "Laguna" objaviti knjigu značajnih Handkeovih pozorišnih drama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije