Književnost

"Đe je mama?" prvi put pred publikom

"Đe je mama?" prvi put pred publikom
Foto: RTRS | Održana promocija pripovijetke Petra Kočića "Đe je mama?"

Promocija do sada nepoznate pripovijetke Petra Kočića "Đe je mama?" priređivača Zorana Pejašinovića održana je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS, a u okviru programa manifestacije "Kočićev zbor", koja je počela u ponedjeljak naveče.

Posjetioci su imali priliku da pogledaju i izložbu radova akademskog slikara Branka Јungića, koji je likovno obogatio knjigu.

Kočićeva pripovijetka "Đe je mama?" pronađena je u Arhivu Srpske akademije nauka i umjetnosti u Beogradu. Veoma živopisna, jezički bogata pripovijetka ostala je sakrivena u jednom omanjem notesu dr Vase Glušca, Kočićevog saputnika, saradnika, kuma i biografa.

Radnja pripovijetke smještena je u ljetni dan na Zmijanju, Kočićevom rodnom mjestu, a knjiga sadrži kratku biografiju Petra Kočića i predgovor priređivača.

Izložbu čini 15 panoa koji predstavljaju Kočićevu priču na posebno dizajniran način i u formatu koji će posjetiocima biti dostupan ispred biblioteke.

"Književnik Petar Kočić ostavio je putokaze koje treba da slijedimo - da se držimo zajedno, da više radimo i stvaramo, da čuvamo maternji jezik i da učimo djecu da poštuju porodicu, ali i vole slobodu i otadžbinu", poručila je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, u ponedjeljak veče u Banjaluci na otvranju 56. "Kočićevog zbora".

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da je cilj manifestacije "Kočićev zbor" da duh Kočića i tradicija Zmijanja uvijek teku krvlju srpskog naroda. U okviru 56. manifestacije "Kočićev zbor", koja će trajati sedam dana, biće priređen bogat program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije