Književnost

Pratite nas na Google news

Otvoren štand Republike Srpske na sajmu knjiga u Solunu

Otvoren štand Republike Srpske na sajmu knjiga u Solunu
Foto: N.N. | Otvoren štand Republike Srpske na sajmu knjiga u Solunu
Nevena Vržina

SOLUN - Štand Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu u okviru kojeg Narodna i univerzitetska biblioteka RS predstavlja najreprezentativnija izdanja Republike Srpske u proteklih pet godina, danas je otvorila Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Učešće na Sajmu knjiga u Solunu dešava se u okviru "Dana kulture Republike Srpske u Solunu".

"Raduje me prilika da se sa našim izdanjima upozna ugledna grčka čitalačka publika, kao i prilika da naš štand posjete mladi ljudi kojima je blizak naš književni izraz, profesori i studenti slavistike sa Univerziteta u Solunu i drugi ugledni gosti naklonjeni našoj kulturi", rekla je ministar Trivićeva.

Ona je takođe navela da je ovo važna prilika da se podsjetimo na snažnu i vjekovnu povezanost našeg naroda i kulture sa grčkom te otvorimo vrata budućoj i još boljoj saradnji.

"Mi kao narod svakao osjećamo neraskidivu vezu kojom su nas istorijska dešavanja zauvijek vezala, u političkim i diplomatskim odnosima, ali i u oblasti kulture, umjetnosti i religije. Na ovaj način želimo potvrditi našu bliskost i izgraditi  nove mostove prijateljstva i uzajamnog kulturnog, ali i šireg djelovanja", rekla je u svom obraćanju Trivićeva.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović-Zečić istakla je posebno važnom priliku da na jednom mjestu predstave ono što je iznjedrila savremena književna scena Republike Srpske - naše vrijedne sljedbenike Kočića, Ćopića i brojnih drugih književnika čije je djelo izjednačeno sa dobrom cijelog srpskog naroda, a čiji je doprinos očuvanju našeg jezika i pisma nemjerljiv, i što želimo potcrtati na ovom važnom svetištu knjige.

"NUB RS je pripremila i jedno posebno, ekskluzivno izdanje- 'Stripovjetke' Petra Kočića izdano, dakle, u posebnoj formi stripa, a koje je povodom predstavljanja na Sajmu u Solunu i prevedeno i na grčki jezik", rekla je Petrović-Zečićeva.

Ovom prilikom Trivićeva se susrela i sa ministrom kulture i sporta Grčke Mirsini Zorba sa kojom je razgovarala o dosad ostvarenoj saradnji u oblasti kulture, mogućnostima njenog osnaživanja te važnosti približavanja našeg stvaralaštva grčkoj publici. Izražena je obostrana spremnost za dalju saradnju te istaknuta važnost rada Predstavništva Republike Srpske u Solunu u ovom smislu.

Ona je takođe razgovarala i sa gradonačelnikom Soluna Janisom Butarisom koji je takođe izrazio zadovoljstvo što se na taj način osnažuju veze i saradnja u oblasti kulture.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije