Književnost

Palkovljević Bugarski za "Nezavisne": Želimo da muzeje učinimo atraktivnim za mlade

Palkovljević Bugarski za "Nezavisne": Želimo da muzeje učinimo atraktivnim za mlade
Foto: Ustupljena fotografija | Palkovljević Bugarski za "Nezavisne": Želimo da muzeje učinimo atraktivnim za mlade

Monografija "Ponos nacije. 175 godina Matice srpske" autorke Tijane Palkovljević Bugarski biće predstavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) sutra u 19 časova, u okviru trenutno aktuelne izložbe "Modernost i nacija" Nadežde Petrović.

Palkovljević Bugarski je muzejska savjetnica i upravnica Galerije Matice srpske, a monografiju je priredila povodom velikog jubileja, kako i naslov kaže - 175 godina Matice srpske. Monografija donosi istorijat ustanove i ukazuje na njenu ulogu u izgradnji nacionalnog identiteta kroz prikupljanje, izlaganje i predstavljanje kulturne baštine iz oblasti likovne umjetnosti uz priču o ljudima, događajima i trenucima koji su odredili taj identitet.

O značaju ovog djela, Matice srpske, ali i o saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske autorka je govorila za "Nezavisne".

NN: Nakon izložbe "Kolekcija kao ogledalo", koja je u MSU RS predstavljena prošle godine, nastavlja se saradnja kroz promociju Vaše monografije "Ponos nacije", koja govori o istorijatu Galerije Matice srpske. Koliko Vam znači saradnja sa Banjalukom i Muzejom?

PALKOVLJEVIĆ BUGARSKI: Za nas je saradnja sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske izuzetno važna jer predstavlja jednu od prvih institucionalnih saradnji koju smo uspostavili u 21. veku i koja u kontinuitetu traje u različitim formama duže od jedne decenije. Mi smo do sada razmenili brojne izložbe, organizovali nekoliko zajedničkih i potvrdili strateško partnerstvo naših ustanova. Ono što nam je najznačajnije je to što se u njihovom prostoru, baš kao i oni u našem, osećamo uvek dobrodošli jer negujemo iste profesionalne standarde i ljubav prema poslu koji radimo.

NN: Vaša institucija ove godine proslavlja važan jubilej: 175 godina od osnivanja i kroz te godine Galerija se susretala sa brojnim izazovima. Kakva je iz Vašeg ugla pozicija Galerije Matice srpske danas i na koji način se njena uloga u društvu mijenjala kroz godine?

PALKOVLJEVIĆ BUGARSKI: Muzeum Matice srpske, a kasnije Galerija, menjali su se u skladu s istorijskim i društvenim prilikama. Na početku ovog veka negdašnji muzej uspeo je da se definiše kao nacionalna galerija, kao onakvo javno mesto pamćenja koje narativom stalne postavke i povremenih izložbi reprezentuje prošlost nacionalne vizuelne umetnosti, a svojom formom i sadržajem podstiče patriotska osećanja kod građana. Pored edukativne i memorijalne delatnosti, Galerija Matice srpske je danas jedno od istraživačkih mesta kritičkog kreiranja i sagledavanja srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta.

NN: Galerija Matice srpske ima zaista reprezentativnu kolekciju i jedna je od vodećih institucija koja baštini srpsku umjetnost 18. i 19. vijeka. Koji su to načini kojima privlačite brojne posjetioce i činite Vašu kolekciju aktuelnom?

PALKOVLJEVIĆ BUGARSKI: Galerija Matice srpske je prepoznatljiva po izvanrednoj kolekciji srpske umetnosti od kraja 16. veka do danas, u kojoj se nalaze remek-dela istaknutih umetnika: brojimo skoro 11.000 umetničkih dela u našoj kolekciji. Trudimo se da inovativno prezentujemo nacionalnu umetnost, da organizujemo atraktivne izložbe koje će publici pružiti novi pogled na umetnička dela, neretko se koristimo novim savremenim digitalnim tehnologijama koje su posebno interesantne mladima. Kroz različite edukativne programe učimo decu da je muzej i njihov prostor u kom mogu da izraze svoju kreativnost i da zajedno učimo. Takođe, organizujemo posebne programe za mlade. Projekat "Uroš Predić za sve", koji smo realizovali krajem prošle i početkom ove godine, pokazao je kako se izložba može prilagoditi za sve generacije, kao i osobama sa različitom vrstom invaliditeta. Pridodajući našem delanju i aktivan rad na promovisanju naše kolekcije u različitim medijima, pri čemu se prilagođavamo svim generacijama, uspeh u vidu broja poseta je zagarantovan, a to nam je pokazala prethodna godina kada je Galeriju Matice srpske posetilo više od 130.000 posetilaca.

NN: Da li imate planove za dalju saradnju sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske?

PALKOVLJEVIĆ BUGARSKI: Mi uvek imamo ideja i planova, a realizujemo ih u skladu sa mogućnostima. Trenutno želimo da kroz razmenu znanja i iskustva radimo na zajedničkom unapređenju programa "Mladi biraju", koji realizuje Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u narednoj godini jer želimo da posebnu pažnju posvetimo toj grupi posetilaca. U svetu u kome nove tehnologije preuzimaju primat nad klasičnim formama umetničkog izražavanja mi želimo da muzeje učinimo atraktivnim za mlade. Želimo da pokažemo da muzeji mogu biti mesta za dijalog, razumevanje prošlosti i sadašnjosti, ali i za kreativne procese i primenu novih tehnologija koje su mladima u fokusu.

 

Saradnja kulturnih institucija Republike Srpske i Srbije

NN: Koliko je bitno povezivanje institucija kulture Republike Srpske i Srbije?

PALKOVLJEVIĆ BUGARSKI: Izuzetno je važno da se naše ustanove povezuju jer pripadaju istom kulturnom prostoru. Mi baštinimo zajedničko nasleđe i doprinosimo svako pod svojim krovom da ono bude dobro sačuvano, kvalitetno proučeno i atraktivno prezentovano publici. Samo unapređenjem standarda i delatnosti stvaramo uslove za povećanje broja posetilaca i veću vidljivost u javnosti. Zajedničkim radom mi podižemo svest o važnosti kulture i umetnosti u društvu, kod finansijera i donosilaca odluka. Stoga je povezivanje bitno jer nas čini jačim.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije