Književnost

Pamuk: Moje knjige svako čita na svoj način

Pamuk: Moje knjige svako čita na svoj način
Foto: Vanja Čerimagić | Pamuk: Moje knjige svako čita na svoj način

SARAJEVO - Turski nobelovac i jedan od najuticajnijih savremenih pisaca svjetske književnosti Orhan Pamuk trenutno boravi u Bosni i Hercegovini, a njegov nastup, za koji je tražena karta više i koji je prilikom ove posjete organizovala izdavačka kuća "Buybook", održan je u utorak veče u Sarajevu, u Domu Oružanih snaga BiH.

Književna veče, tokom koje je poznati pisac predstavio svoja djela, samo je jedan od dva povoda njegovog dolaska u Sarajevo. On će, naime, večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo prisustvovati i premijeri predstave "Snijeg", koju na scenu postavlja reditelj Dino Mustafić, ujedno zadužen i za adaptaciju teksta.

Riječ je o adaptaciji romana iz 2002. godine i komadu u kojem igra čak 27 glumaca.

"Već od prvog čitanja imao sam impresiju da je to izuzetno zanimljiv materijal za scensku adaptaciju. 'Snijeg' je uzbudljiv roman, siguran sam da će takva biti i predstava. Ono što je zanimljivo jeste da je Pamuk pisac koji nijednog trenutka, kao ni svi veliki pisci, ne zauzima nikakve moralne niti političke pozicije, već pušta da to govore njegovi likovi. Samo velika umjetnost otvara multiperspektivnost", riječi su kojima je Mustafić najavljivao ovu predstavu, dok su sami glumci osjećali dodatno uzbuđenje jer će premijeri prisustvovati upravo Orhan Pamuk.

Određenu vrstu uzbuđenja i euforije zbog gostovanja nobelovca, zapravo, danima pred Pamukov nastup osjećala je kompletna kulturna javnost grada Sarajeva - ispostaviće se i te kako opravdano.

Ukupno 250 ulaznica podijeljeno je nekoliko dana ranije, a organizatori su ljubitelje lika i djela Orhana Pamuka molili za razumijevanje zbog ograničenog broja mjesta u sali. Ovom prilikom nisu prodavane Pamukove knjige, a posjetioci su zbog broja prisutnih imali priliku samo jednu knjigu da donesu na potpis piscu. Sam pisac izrazio je zadovoljstvo zbog svoje druge posjete Sarajevu, ali je nadahnuto govorio i o svom djelu kazavši da ne postoji jedna njegova knjiga koja se izdvaja od ostalih u svijetu.

"Ako nekoga zanima kako se živjelo šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih - čitaće 'Istanbul', ali ako želite saznati o otomanskom periodu, čitate 'Zovem se Crvena'. Ili o političkom islamu, čitajte 'Snijeg'. Svakodnevni život uličnog prodavača, čitajte 'Čudne misli u mojoj glavi'. Ne postoji nijedna moja knjiga koja je slavna u čitavom svijetu. Recimo, u Americi najpopularniji je 'Snijeg', u Kini 'Zovem se Crvena', a u Španiji 'Istanbul'. Moje knjige svako čita na svoj način", kazao je Pamuk.

On se posebno osvrnuo na roman "Snijeg", koji će nakon Turske, Španije i Francuske svoju dramsku adaptaciju dobiti i u BiH.

"Jednostavno rečeno, 'Snijeg' govori o turskom pjesniku koji je bio u egzilu u Njemačkoj iz političkih razloga, a vratio se u Tursku kako bi pronašao smiraj povratka u svoju domovinu. Nažalost, u istočnoj Turskoj javlja se ekstremizam, evropske vrijednosti tu ne prolaze, a sve to utiče i na njegovu sudbinu. Moj glavni lik, koji bi isto tako mogao biti - i ja, želi da pripada Turskoj, ali isto tako želi prigrliti evropske vrijednosti, kao što su poštivanje manjina, sloboda govora, život u sigurnosti", kazao je Pamuk obrazlažući da je u "Snijegu" želio prikazati minijaturu problema u Turskoj koji su obilježili devedesete godine prošlog vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije