Književnost

Panel-diskusija "Izazovi u savremenoj književnosti" na Sajmu knjiga

Panel-diskusija "Izazovi u savremenoj književnosti" na Sajmu knjiga
Foto: N.N. | Panel-diskusija "Izazovi u savremenoj književnosti" na Sajmu knjiga

BANJALUKA - Drugog dana Međunarodnog sajma knjige u Banjaluci održana je panel-diskusija na temu "Izazovi u savremenoj književnosti".

U debati su učestvovali književnici Tanja Stupar-Trifunović, Vule Žurić, Berislav Blagojević i profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Igor Simanović.

Panel-diskusija na temu "Izazovi u savremenoj književnosti" otvorila je širok spektar pitanja i dilema koje su od izuzetnog značaja kako za književnike i mlade autore, tako i za izdavačke kuće širom regiona. Monopol izdavačkih kuća i pripadnost nekom od brojnih udruženja književnika samo su neke od tema kojima je obilovala prva debata ovogodišnjeg sajma.

"Mislim da je to klatno nekih prava odnosno vidljivosti i značaja autora pomereno u nekom smislu, jer je u vreme stare Jugoslavije autor bio na neki način bog", prokomentarisao je svoje viđenje pozicije autora u književnosti Vule Žurić.

Jedan od brojnih izazova s kojima se susreće savremena književna scena jeste i način plasiranja književnih noviteta koji umnogome zavise od podrške i pomoći starijih kolega književnika.

U tom kontekstu Stupar-Trifunovićeva navodi da ono što bi moglo biti interesantno jeste da pokušaju biti malo brži u prepoznavanju i podršci mladim autorima, kao i u objavljivanju njihove prve, druge ili treće knjige.

Nakon ove, posjetioci sajma imaće priliku da se uključe u još dvije panel-diskusije na temu "Jezik i mediji" i "Aktuelna pitanja u izdavaštvu", koje će se održavati s početkom u 18 časova u sajamaskim prostorijama u dvorani "Borik" u Banjaluci.

U okviru Sajma knjiga večeras u Banjaluci počinju i Međunarodni književni susreti "Banjaluka 2019", koji će ove godine okupiti više od 20 autora iz 13 zemalja svijeta, a danas će biti dodijeljene i sajamske nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije