Književnost

Pet godina "Imperativa": U najtežoj godini afirmisali pisce i knjigu

Pet godina "Imperativa": U najtežoj godini afirmisali pisce i knjigu
Foto: N.N. | Pet godina "Imperativa": U najtežoj godini afirmisali pisce i knjigu

BANJALUKA - Godina na izmaku bila je nepovoljna za održavanje manifestacija bilo kog tipa, pa su mnoge od njih i otkazane, ipak Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ" obilježilo je pet godina postojanja i aktivnog rada, ali i organizovalo 3. Festival književnosti "Imperativ".

Nažalost, nije sve išlo tako glatko pa je tokom priprema festivala "Imperativ" svijet napustio prijatelj i umjetnički direktor festivala, pisac Bekim Sejranović.

"Program za treće izdanje festivala je bio spreman i odlučili smo da uprkos pandemiji, a u Bekimovu čast - festival ipak bude održan. Kao prva višednevna kulturna manifestacija u regionu, 'Imperativ' je održan od 15. do 20. jula u Banskom dvoru uz poštovanje svih preporučenih mjera zdravstvene zaštite", istakla je Sanela Babić, direktorica Udruženja.

Napomenula je da je tokom pet festivalskih dana održano 25 različitih programa. "Na sajamskom dijelu festivala posjetioci su se mogli upoznati sa novim naslovima domaće i svjetske književnosti i po sajamskim cijenama kupiti knjige. Kroz programe 'Razgovor sa piscem', 'Poeziju će svi čitati' i 'Note i slova' predstavili smo najznačajnije pisce i pjesnike čiji su romani i zbirke poezije u prethodnoj godini izazvali pažnju književne publike, ali i književne kritike. Ideja Direkcije festivala da tokom održavanja 'Imperativa' Banjaluka bude u znaku knjige ove godine je realizovana kroz program 'Kafa sa piscem', koji je održan u kafiću 'Yoko', mjestu koje pored ugostiteljske ponude aktivno promoviše književnost i kulturu kroz organizaciju različitih događaja", podsjetila je Babićeva.

Velika posjećenost festivalskih programa bila je jasan pokazatelj da je kultura i u ovom vremenu neophodna.

"Jesenju sezonu počeli smo promocijom romana 'Nemoj me buditi' i čitanjem poezije Marka Tomaša. Novi roman Darka Cvijetića 'Što na podu spavaš' izazvao je veliko interesovanje publike, kao i knjiga 'Bunt dece socijalizma' doajena rok novinarstva Dušana Vesića. Banjalučki književnik Ranko Preradović u knjigu 'Moji sagovornici' sabrao je isječke iz razgovora koje je sa mnogim značajnim književnicima vodio od 1963. do 2017. godine. Predstavili smo i dvije mlade pjesnikinje čije vrijeme tek dolazi - Mašu Živković iz Beograda i Vladanu Perlić iz Banjaluke", dodala je Babićeva.

Jedan od osnovnih ciljeva Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ" je promocija i afirmacija domaće književne scene u regionu.

"Posebno smo ponosni što smo tokom ove godine omogućili da izuzetna zbirka poezije 'Isus među dojkama' banjalučke pjesnikinje Vladane Perlić bude objavljena u kultnoj beogradskoj izdavačkoj kući 'Lom' i na taj način omogućili da Vladanina poezija dođe do većeg broja čitalaca izvan BiH", naglasila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije