Književnost

Poezijom se ozbiljno bave i djeca i odrasli

Poezijom se ozbiljno bave i djeca i odrasli
Foto: N.N. | Poezijom se ozbiljno bave i djeca i odrasli

BANJALUKA - Pobjeda duha i prizivanje proljeća, koje je zasad stiglo samo na kalendaru i u pjesmi, riječi su kojima bismo mogli opisati književno veče održano na Svjetski dan poezije u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor, a u organizaciji Poetskog kruga "Stihovnica".

Enea Hotić, Vid - Vicko Vukelić i Darko Tomić iz "Stihovnice", zajedno sa gostima, afirmisanim i neafirmisanim pjesnicima izmamili su mnogobrojne aplauze i salve oduševljenja u slavu poezije.

Da poezija ima budućnost, takođe su pokazali osnovci pjesnici i recitatori iz šest osnovnih škola u Banjaluci, OŠ "Zmaj Jova Jovanović", OŠ "Ivo Andrić", OŠ "Jovan Cvijić", OŠ "Georgi S. Rakovski", OŠ "Branko Radičević" i OŠ "Miroslav Antić", koji su nastupili na kraju večeri.

Tako su se u interpretaciji učenika Matije Jeličića čuli stihovi o Svetom Savi Matije Bećkovića, te stihovi Vite Nikolića posvećeni učiteljici koju je recitovao učenik Nikša Dekić, dok je pjesmu prevedenu na grčki jezik govorio učenik Simeon Mantzouranis. 

"Svjetski dan poezije je za Poetski krug 'Stihovnica' uvijek dobar povod da okupi prijatelje književnike kao i mlade pjesnike osnovce, a sve u cilju promovisanja sopstvenog jezika. Već šestu godinu zaredom u Banskom dvoru se tradicionalno održava ova manifestacija", kazala je Enea Hotić, predsjednica "Stihovnice".

Ona ističe da je ovo bilo već šesto druženje na Svjetski dan poezije i da je za sve te godine sa "Stihovnicom" nastupilo mnogo pjesnika svih generacija.

Ove godine gosti "Stihovnice" bili su pjesnici: Miladin Berić, Milan Rakulj, Aleksandra Čvorović, Snježana Gajić, Dijana Bogdanović, Sava Guslov i Selena Berić, dok je pratnju na gitari svirao Andrej Pucarević.

Profesorica Dijana Bogdanović imala je sjajno izlaganje o američkoj poeziji o kojoj je malo prisutnih išta znalo, da bi na kraju kazala jednu pjesmu Emili Dikinson i time udarila pečat na izlaganje i oduševila publiku.

"Želja nam je da pokažemo da poezija živi i da se njome bave na vrlo ozbiljan način kako djeca, tako i odrasli. Srećni smo što smo i ove godine dokazali da budući čitaoci ili pjesnici treba da se  vaspitavaju, dakle treba da odrastaju uz poeziju", navodi Hotićeva. Njen kolega Vid Vicko Vukelić kaže da je nastupajući po školama koje su udaljene od gradova uvijek prijatno iznenađen učenicima koji nemaju tu priliku da se upoznaju sa pjesnikom, na način kako oni doživljavaju živu riječ i koliko je, zapravo, to njima značajno.

"Takvi učenici imaju priliku da nam se jave i da na Svjetski dan poezije u Banskom dvoru kažu svoju pjesmu. Razgovarali smo i sa roditeljima tih učenika poslije manifestacije, koji nisu krili oduševljenje i koji su zahvalni što su njihova djeca dobila priliku da nastupaju sa poznatim pjesnicima i pročitaju svoje pjesme pred punom salom u vijećnici Banskog dvora", kazao je Vukelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije