Književnost

Predstavljena monografija "Vjerski objekti nacionalnih manjina u BiH"

Predstavljena monografija "Vjerski objekti nacionalnih manjina u BiH"
Foto: Srna | Predstavljena monografija "Vjerski objekti nacionalnih manjina u BiH"

Monografija "Vjerski objekti nacionalnih manjina u BiH" ima višestruki značaj jer će spriječiti da budu zaboravljeni objekti koji su oštećeni u proteklom periodu i koji su zaboravljeni, rekao je rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

Gajanin je naveo da su to, prije svega, brojni objekti Jevrejske zajednice koji su postojali u BiH.

"Naši autori su zabilježili sve lokalitete na kojima su postojali vjerski objekti, koji su trenutno u ruševnom stanju i na neki način su zaboravljeni. Nadam se da će ova monografija podstaći društvenu zajednicu Republike Srpske i Federacije BiH da ulože maksimalan napor da ožive te vjerske objekte", rekao je Gajanin.

On je dodao da su autori monografije profesori banjalučkog univerziteta koji su svojim istraživanjem zabilježili i sve tehničke karakteristike objekata koji su sačuvani i koji su danas u upotrebi.

"Publikacija je jedinstvena i po tome što je tekst napisan na srpskom i engleskom jeziku, dok su karakteristike vjerskih objekata napisane i na jeziku nacionalne manjine kojoj ti objekti pripadaju", pojasnio je Gajanin.

Koautor monografije Miroslav Malinović rekao je da je prikupljanje podataka i istraživanje trajalo više od pet godina, te da publikacija sadrži moduse dolaska nacionalnih manjina na teritoriju današanje BiH, kao i prava nacionalnih manjina i statističke podatke.

"Najveći dio publikacije posvećen je vjerskim objektima nacionalnih manjina, kako onima koji su u upotrebi i danas, tako i objektima koji su srušeni, ali smo uspjeli da im uđemo u trag", naveo je Malinović.

On je dodao da se na kraju monografije ukazuje na značaj tih objekata i kako se oni mogu iskoristiti u svrhu vjerskog turizma.

"Ima mnogo objekata koji su izgubili svrhu i za koje i ne znamo da su nekada imali sakralni karakter, a većina ih se nalazi u selima i potpuno su zapušteni", rekao je Malinović.

On je napomenuo da je monografija i svojevrsna kritika društva, jer pokazuje koje bogatstvo predstavljaju ti objekti, a potpuno su neiskorišteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije