Književnost

Preminuo crnogorski pjesnik Jevrem Brković

Preminuo crnogorski pjesnik Jevrem Brković
Foto: Vijesti.me | Preminuo crnogorski pjesnik Jevrem Brković

PODGORICA - Jevrem Brković, jedan od najstaknutijih crnogorskih pjesnika 20. vijeka, član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, preminuo je u 88. godini.

Brković je, kako se navodi, umro juče, a ostaće upamćen po brojnim književnim djelima i svom otvorenim djelovanju na crnogorskoj društveno-političkoj sceni, prenijele su podgoričke Vijesti.

Nije se libio, navodi se, da javno kritikuje i iznosi svoj stav i zalaganje za crnogorsku nezavisnost, samostalnost, jezik.

Zbog političkih prilika u Crnoj Gori, Brković je 1991. godine emigrirao u Hrvatsku, gdje je živio i radio do 1999. godine.

Rođen je u Seocima, u Piperima, 1933. Prve pjesme objavljuje u "Pobjedi", "Omladinskom pokretu", "Stvaranju", sarajevskoj "Zori" i beogradskom "Ninu".

Iz Sarajeva je prešao u Beograd gdje je radio u Ministarstvu inostranih poslova (Institut za međunarodni radnički pokret), "Borbi", "Novostima", "Radu".

Bio je predsjednik Udruženja književnika Crne Gore (UKCG), član Predsjedništva Saveza književnika Jugoslavije, a bio je i jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra, Crnogorskog društva nezavisnih književnika i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, čiji je bio prvi predsjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije