Književnost

Preminuo pjesnik Kosta Radović

Preminuo pjesnik Kosta Radović
Foto: Dan/Arhiva | Preminuo pjesnik Kosta Radović

PODGORICA - Pjesnik Kosta Radović preminuo je danas u 83. godini života, saopšteno je iz Udruženja književnika Crne Gore.

Radović, koji je bio prosvjetni radnik i osnivač nekoliko škola u Pivi, rođen je 1936. godine na Mioči u Pivi, učiteljsku školu završio je u Nikšiću, a studije srpskog jezika i književnosti u Beogradu.

On je bio prvi direktor tri osnovne škole u Pivi, sekretar Kulturno-prosvjetne zajednice Crne Gore, kao i pomoćnik direktora crnogorskog Centra za savremenu umjetnost.

Inicijator je i akter podizanja spomenika Žrtvama fašizma Pive i utemeljivač Jugoslovenskih književnih susreta "Pjesnička riječ na izvoru Pive".

Posljednjih godina predano je radio na obnovi Pive, obnovi manastira na Zagrađu i spomen-kapele u Dolima.

Kosta Radović bio je i član Upravnog odbora Eparhijskog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, Savjeta Enciklopedije CANU i počasni je građanin stare ruske prijestonice Suzdalj i grada Kraljeva.

Njegova poezija prevođena je na ruski, kineski, jermenski, engleski, makedonski, italijanski, bugarski, rumunski, makedonski i češki jezik.

Kompozitor Borislav Tamindžić je po njegovim stihovima napisao kantatu "Ugarak tijela" o genocidu u Pivi i "Ljubav se javno kaže" o strijeljanju u Kraljevu koje su javno izvođene.

Radović je zastupljen u brojnim pjesničkim antologijama, izborima i pregledima, kao i u edicijama "Ko je ko u kulturi Crne Gore" i "Ko je ko u Crnoj Gori".

Dobitnik je značajnih književnih priznanja, među kojima i ovogodišnje nagrade "Marko Miljanov", koju mu je uručio NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Radović je dobitnik i Zlatne povelje Međurepubličke zajednice za kulturu iz Pljevalja, Spomenice "Pjesničke riječi na izvoru Pive", "Makarijevog slova", "Vidovdanske povelje", nagrade "Stvaranje" koju dodjeljuje časopis "Stvaranje", te nagrade "Pečat Hercega Šćepana".

Objavio je mnogobrojne knjige poezije - "Piva samoglasna", "Psalm o zemlji", "Za novi zavičaj", "Prosuto nebo", "Izgovor uma", "Povelja", "Rebro zemlje moje", "Strah od sreće", kao i romane "LJetopisna knjiga arhimandrita Arsenija Gagovića", "Bogorodičina knjiga", kao i knjige kratkih priča "Uspenska vrata" i "Kaluđerski most".

Autor je drame "Ubistvo braće Tadić", ali i djela dokumentarno-književne proze - "Piva potop", "Seoba manastira Pive", "Zapisi manastira Sveta Bogorodica" i putopisne proze "Putopis iz Kine".

Udruženje književnika Crne Gore će u četvrtak 13. juna, u Manstiru Svetog Simeona Mirotočivog na Nemanjinom gradu u 19.00 časova održati komemorativno veče povodom smrti Radovića, koji je njihov istaknuti član.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije