Književnost

Promovisana knjiga "Priče iz komšiluka" u Banjaluci

Promovisana knjiga "Priče iz komšiluka" u Banjaluci
Foto: V. Ševčuk | Promovisana knjiga "Priče iz komšiluka" u Banjaluci

BANJALUKA - Da među korice jedne knjige mogu stati priče dosad uglavnom neafirmisanih autora i da oni već drugu godinu zaredom mogu privući veliki broj ljubitelja književnosti u Narodnu i univerzitetsku biblioteku RS (NUB RS) u Banjaluci, dokaz je knjiga "Priče iz komšiluka", koja je promovisana u četvrtak veče.

Ova knjiga rezultat je saradnje portala Mondo.ba i Izdavačke kuće "Imprimatur", koji daju priliku neafirmisanim autorima da svoje pisane redove objave široj javnosti, a u ovogodišnjem izdanju našlo se 40 odabranih priča autora iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Članovi žirija Berislav Blagojević, Sandra Stanić i Aleksandra Savić govorili su prisutnima o značaju ove zbirke, komentarisali pobjedničke radove i čitali ih, a priliku da uživo predstave svoje radove imali su i neki autori.

Berislav Blagojević je naglasio da je veoma uživao čitajući većinu pristiglih radova, kojih je ove godine bilo preko 170.

"Te priče imale su potrebu da izađu iz tih ljudi, a u njima su opisana njihova nadanja, strahovi, želje... Posao žirija nije bio nimalo lak, naročito u izboru pobjedničkih priča, ali je ove godine ipak bilo malo lakše formirati knjigu, jer je stiglo više kvalitetnih priča nego prošle godine", rekao je Blagojević.

Poznato je bilo da je prvu nagradu konkursa - izdavanje knjige osvojila Milka Kolundžić iz Kotora, koja je žiri očarala svojom pričom "Sirena", u kojoj na jedan snažan i upečatljiv način govori o sudbini žene sa sela.

Mjesto u knjizi "Priče iz komšiluka" našle su i priče "Pandorina kutija" Milene Urukalo i "Dozvolite mi" Saše Ćetojevića, koji su i lektori "Nezavisnih novina".

Izuzetno emotivna priča Milene Urukalo o strahovima, jednom ratnom periodu, zebnji i čekanju nije prošla neopaženo ni kod prisutnih u NUB RS.

"Pisanje je zadovoljstvo! To nije nešto što je iznuđeno, nešto što je stvoreno da bi osvojilo neku nagradu, već je nastalo iz potrebe da izraziš sebe, očistiš se mentalno, podijeliš svoje strahove i nasmiješ se svojim anegdotama, te da nađeš kompatibilno društvo da se smije ili plače zajedno s tobom. Pisanje izlazi iz duše i sjajno je kad to neko prepozna te proslijedi tvoj tekst dalje ili s tobom podijeli svoje zapise. Čitanjem se bogati um", smatra Urukalo.

Ništa manje zanimljiva priča nije bila ni Saše Ćetojevića, a on smatra da je sama ideja za objavljivanje ove knjige odlična, jer stavlja autore iz naše i komšijskih zemalja u zajedničke korice.

"Za mene lično velika je čast što sam se našao među njima i svakako da je to podstrek za dalje pisanje", dodao je on. "Priče iz komšiluka" mogu se po cijeni od osam KM naručiti preko "Imprimaturove" online knjižare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije