Književnost

Prva asocijacija na Kočića je sloboda

Prva asocijacija na Kočića je sloboda
Foto: N.N. | Prva asocijacija na Kočića je sloboda

BANJALUKA - Književno veče pjesnika mlađe generacije pod nazivom "Na Kočićevom tragu", održano je u srijedu uveče u parku "Petar Kočić", a učestvovali su: Goran Gavrić Grga, Aleksandra Marilović, Vladana Perlić, Milan Vulić i Milan Rakulj, koji je ujedno i vodio program.

Pjesničko veče održano je u okviru kulturno-umjetničkog programa 53. "Kočićevog zbora", a publika je imala priliku da prvi put čuje neke od pjesama. Tu se, prije svega, misli na poeziju iz knjiga "Crvene cipele na kiši" Aleksandre Marilović i "Zapisi s malteške hridi" Gorana Gavrića Grge, koje su svježe objavljene ove godine u izdanju "Imprimatura", odnosno "Brankovog kola".

Takođe, čule su se i pjesme iz knjiga "Miraz u zvijezdama" i "Zdravice utopljenika" Aleksandre Marilović, iz Gavrićeve knjige "Tunel", kao i iz "Zbirke grešaka" Milana Vulića, te iz Rakuljevog "Gluvog putnika" i "Poezije u kostima". Najmlađa učesnica Vladana Perlić čitala je radove koji će se naći u njenom budućem pjesničkom prvencu.

Šta za ove pjesnike znači ime Petra Kočića i kolika je čast nastupiti pod njegovim portretom i na manifestaciji koja slavi lik i djelo jednog od naših najvećih književnika, neki od njih govorili su za "Nezavisne".

"Posljednjih nedjelja često putujem po Krajini i srećem ljude srednjih godina i starce oštrih pokreta i bistrog uma, koji govore kao Kočićevi junaci, žive kao oni, rade i pate se, a opet su kočoperni, ponosni i ne predaju se talasu kuknjave i žalopojke koji nas zapljuskuje. Oni su dokaz koliko je Kočić živ stvaralac i koliko je njegovo djelo vjerodostojno", kazao je Milan Vulić.

Dodaje da se ne možemo zamajavati tajnama svemira, a da budemo slijepi za komšiju koji živi od 200 maraka penzije ili seljaka kome je crklo tele koje je planirao da proda kako bi kupio sebi krevet.

Njegova koleginica Aleksandra Marilović kaže da joj je prva asocijacija na ime Petra Kočića - sloboda.

"Kočić nije od onih ljudi i pisaca s kojim se može ćutati kao s kamenom. Mada, Petar i jeste stijena, je l' tako? Kočića i ne gledam kao pisca, više kao arhetip našeg mentalnog obrasca", zaključuje Marilovićeva.

Položeni vijenci na Kočićev grob

U okviru 53. "Kočićevog zbora" juče je održan i "Kočićev dan u Beogradu", a na grob Petra Kočića na Novom groblju i na spomenik srpskom piscu u Čuburskom parku vijence su položile delegacije udruženja književnika Srbije i Republike Srpske, Predstavništva Srpske u Srbiji, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i zavičajnih udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije