Književnost

"Sofia" kafe: Predavanje na temu "Čija je mera lepote"

"Sofia" kafe: Predavanje na temu "Čija je mera lepote"
Foto: N.N. | "Sofia" kafe: Predavanje na temu "Čija je mera lepote"

BANJALUKA - Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja "Sofia" u septembru organizuje predavanje na temu "Čija je mera lepote: Zlatni presek i matematička deskripcija lepog", gdje će gost predavač biti dr Goran Rujević.

Domaćin filozofskog kafea je picerija "Verdi" u Banjaluci, a vrijeme održavanja predavanja je 29. septembar u 19 časova.

Takođe, istog dana Rujević će održati i predavanje "Matematičke predstave: od nauke do umjetnosti i natrag" u Amfiteatru Filozofskog fakulteta broj 203.

"Simetrija, proporcija, šablon - brojni su matematički pojmovi koji se koriste za opisivanje vizuelno lepih stvari. Neki učenjaci idu korak dalje i ove matematičke karakteristike smatraju za pokazatelje objektivnosti lepote: Aristotel i Vitruvije ističu simetriju lepih stvari, Pačoli je pisao o božanskim proporcijama, a Dali je redovno inkorporirao matematičke figure u svoja dela. Međutim, koliko god da su matematički elementi definitivni i precizni, oni su istovremeno i apstraktni i otvoreni za interpretiranje", navodi se između ostalog u saopštenju koje donosi opis predavanja "Čija je mera lepote". Goran Rujević je zaposlen kao docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije