Književnost

"Stanko Rakita" ravnopravno za dva laureata

"Stanko Rakita" ravnopravno za dva laureata
Foto: N.N. | "Stanko Rakita" ravnopravno za dva laureata

Žiri za dodjelu nagrade "Stanko Rakita" za najbolju knjigu iz oblasti dječje književnosti, u sastavu Petar Đaković, predsjednik, Jovo Čulić i Berislav Blagojević, članovi, donio je odluku da se nagrada za 2020. godinu ravnopravno dodijeli poetskim zbirkama "Dijete u kompjuteru" Stevke Kozić Preradović i "Zoo svet za pet" autora Vida Vukelića Vicka.

Udruženje književnika Republike Srpske, Podružnica Banjaluka, početkom godine raspisalo je konkurs za dodjelu nagrade "Stanko Rakita" za najbolju knjigu poezije za djecu objavljenu u 2019. godini.

Pravo učešća na konkursu imali su svi članovi Udruženja književnika Republike Srpske koji su mogli konkurisati knjigama objavljenim u 2019. godini.

"'Dijete u kompjuteru' u izdanju Zadužbine 'Petar Kočić' Banjaluka - Beograd, sadrži pedesetak pjesama za djecu, podijeljenih u pet ciklusa u kojima nas pjesnikinja vrlo emotivno vodi kroz period odrastanja, na zanimljiv i jedinstven način upoređujući period djetinjstva i odrastanja nekada i sada", naveo je žiri.

Sa druge strane, naveo je žiri, knjiga "Zoo svet za pet" je knjiga u kojoj je, kroz vrlo interesantne pitalice, opjevano oko 70 životinja, mahom poznatih djeci.

"Vukelić je znalački i inspirativno napravio svojevrsnu malu enciklopediju nudeći djeci zabavno, ali u isto vrijeme i edukativno štivo", navodi žiri.

Knjiga Vida Vukelića Vicka objavljena je u izdanju "Art scene" iz Banjaluke. Svečanost dodjele nagrade biće upriličena početkom 2021. godine u skladu sa tadašnjim mjerama borbe protiv virusa korona.

Priznanje "Stanko Rakita", kao i nagrada "Đuro Damjanović", nisu dodjeljivane nekoliko godina, ali su na inicijativu Udruženja književnika RS prošle godine ponovo počele da se dodjeljuju književnicima. Nagrada "Stanko Rakita" sastoji se od povelje i novčanog iznosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije