Književnost

Tanja Stupar Trifunović: Nagrade unose dinamiku u književni život

Tanja Stupar Trifunović: Nagrade unose dinamiku u književni život
Foto: Ilustracija | Tanja Stupar Trifunović za "Nezavisne": Nagrade unose dinamiku u književni život

BEOGRAD - Širi izbori, uži izbori, kao i same nagrade i sva ta priča o njima služe više da čitaocima i javnosti unesu dinamiku u književni život, koji sam po sebi nije previše zanimljiv, gledano spolja, iz perspektive čitalaca.

Onima koji pišu najuzbudljiviji i najdinamičniji su upravo oni nevidljivi, unutrašnji procesi kada knjiga nastaje, kaže književnica Tanja Stupar Trifunović.

Upravo njen roman "Otkako sam kupila labuda", u izdanju "Arhipelaga", našao se u najužem izboru za priznanje "Zlatni suncokret", poznatije još kao "Vitalova" nagrada. Uz Stupar Trifunovićevu šanse da dobiju ovo priznanje imaju i romani "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića u izdanju "Orfelina" i "Grozota ili..." Slobodana Tišme u izdanju "Čarobne knjige".

Ova spisateljica u razgovoru za "Nezavisne" navodi da je sam stvaralački proces za pisca vrhunac.

"Sve ovo kasnije jeste književni život. I nagrade i priče o njima su dio toga. Naravno da je čovjeku drago dobiti neku vrstu priznanja i potvrde od strane struke i to je tako u svakom poslu, pa i u književnom. I zato me činjenica da se knjiga našla u najužem izboru za 'Vitalovu' nagradu raduje i ohrabruje", istakla je Stupar Trifunovićeva, koja svoj životni i stvaralački put gradi u Banjaluci.

Prema mišljenju žirija za dodjelu nagrade "Zlatni suncokret", koji čine Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden, knjige koje su ušle u najuži izbor predstavljaju izuzetno uspješna ostvarenja i unose svježinu i drugačiji izraz u tokove savremene srpske književnosti.

"Sva tri romana su svedena, bez viškova i praznog hoda, sadrže određenu vrstu književne 'ludosti' koja istupa protiv sveprožimajućeg moralisanja i lažne pristojnosti u srpskoj kulturi. Ovi romani na uvjerljiv način kombinuju ironiju i empatiju, oni razumiju svijet onoliko koliko se on može razumjeti, bez pretjeranih ambicija literarnih sveznalica, a lirski dah vijuga njihovim stranicama kao neophodni začin gorkim temama koje se u njima obrađuju", piše u saopštenju žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije