Književnost

U Banjaluci promovisana knjiga "Trajni pigmenti"

U Banjaluci promovisana knjiga "Trajni pigmenti"
U Banjaluci promovisana knjiga "Trajni pigmenti"

Nagrađivana knjiga mlade autorke Lane Bastašić pod nazivom "Trajni pigmenti", objavljena u izdanju SKC Kragujevac, promovisana je u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci.

Knjiga je podijeljena u tri dijela u kojima autorka piše o Banjaluci i poluautobiografskim doživljajima u tom gradu, koristeći, po njenim riječima, kao velikom filmofilu "književne kadrove", tačnije kratku formu pisanja, koji opisuju trenutke koji nam ostaju ubilježeni u sjećanja i koji čine naš život. 

"Malo sam se plašila promocije u svom gradu, pred domaćom publikom, ali pošto knjiga i jeste o Banjaluci bilo mi je drago da je predstavim ovdašnjoj publici. Mladi ljudi u Banjaluci bježe u svijet mašte da bi pobjegli od stvarnosti i negdje treba da se više identifikuju sa svojim uzorima, nego ljudima koji kod nas stvaraju stvarnost i politiku", rekla je autorka Lana Bastašić.

Kroz knjigu se provlače mnogi uzori koje je imala autorka u životu, među kojima se posebno ističe Vladimir Nabokov i njegova "Lolita", dok je treći dio knjige i autorkin najomiljeniji dio posvećen Džejmsu Džojsu. Takođe se kroz knjigu provlače žena koja prodaje priglavke, žena sa maramom u parku "Petar Kočić" koja priča s njim i mnogi drugi imaginarni ili stvarni likovi iz grada na Vrbasu.

"Ova knjiga je prelaz između kratke i duge forme. Imam plan da skupim sve svoje kratke priče i objavim ih u jednoj zbirci, dok trenutno radim na nečemu što bi trebalo da bude roman, mada je i to u sklopu ispričana iz više priča. Mislim da je teško ispričati kratku priču jer ni u jednom trenutku ne smiješ da budeš dosadan", dodala je Bastašićeva.

Lana Bastašić je nagrađivana za svoje kratke priče, a učestvovala je na festivalima "Ulaznica", "Pontes", "Reč u prostoru" i "Odakle zovem". Rođena je u Zagrebu, a završila je komunikologiju i engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije