Književnost

U Beogradu uručene književne nagrade "Zlatna sova" i "Sovica"

U Beogradu uručene književne nagrade "Zlatna sova" i "Sovica"
Foto: N.N. | U Beogradu uručene književne nagrade "Zlatna sova" i "Sovica"

BEOGRAD - Kao neko ko je bio i treći i prvi, ko je imao priliku da gubi i dobija svestan sam da su nagrade neverovatno bitna stvar za kulturni prostor Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije, kazao je književnik Radisav Milić iz Smedereva povodom nagrade "Zlatna sova", koja mu je u petak uručena za roman "U krugu" u prostorijama Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Ovo priznanje dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, kao i nagradu "Sovica" koja se dodjeljuje za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu koja je uručena književnici Veri Priljevoj iz Novog Sada za rukopis "Čos".

"Postoje ljudi kojima je pisanje bitno i koji se trude da godinama, bez obzira na teške okolnosti, održe konkurs na visokom nivou. Na konkursu Zavoda se pojavi desetak romana izuzetne vrednosti, te je njegovo održavanje vrednovanje dobrih knjiga, pisane reči i misije koju književnost ima na ovim prostorima", istakao je Milić.

Pojasnio je da njegova knjiga govori o čovjeku koji odlazi u svijet želeći da pobjegne od prošlosti i života u sirotinjskom domu za nezbrinutu djecu.

"Ostavljajući svoje uspomene pokušava da pronađe novi život u daljini. No, kako to obično biva, naše krivice i zločini vraćaju nam se kao neka vrsta kazne. Glavni junak susrećući se s teškim problemom umiranja na Onkološkoj klinici u Beogradu zapravo pokušava da rešava neke probleme iz svog 'pređašnjeg' života. Suočavajući se sa smrću i pokušavajući da spozna smisao sopstvenog života, hvata se u koštac s teškim avetima prošlosti i pokušava da ih reši", objasnio je Milić.

Dodao je da glavni junak romana "U krugu" shvata da nam se sve što uradimo vraća kroz neku vrstu koncentričnih krugova, kao neka vrsta cijene koju moramo da platimo za krivice koje smo učinili.

Knjiga Vere Priljeve "Čos" govori o čestim problemima današnje djece, a rijetko zastupljenim u književnosti za djecu, socijalnoj raslojenosti, o stvarnim vrijednostima, iskrenom prijateljstvu, važnosti porodice i društvenom aktivizmu.

Drugu nagradu "Zlatna sova" dobio je rukopis pod nazivom "Čak i u Huenti" književnice Nadežde Purić Jovanović iz Beograda, koja je istakla važnost ove nagrade zbog anonimnosti učesnika na konkursu za nagradu, a treća nagrada ostaje u Republici Srpskoj i pripala je autoru Branku Jovičiću iz Broda za rukopis "Davno ispričane priče".

Književna nagrada Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS obuhvata plaketu za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5.000 KM i 20 primjeraka romana, dok druga i treća nagrada podrazumijevaju isti tiraž i autorsku naknadu od 2.000, odnosno 1.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije