Književnost

U petak obilježavanje 145 godina od rođenja Isidore Sekulić

U petak obilježavanje 145 godina od rođenja Isidore Sekulić
Foto: Wikimedia | U petak obilježavanje 145 godina od riđenja Isidore Sekulić

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) "Prosvjeta" u Tuzli organizuje u petak, 4. novembra, predavanje o Isidori Sekulić uz projekciju dokumentarnog filma "Isidora", povodom 145 godina od rođenja srpske književnice.

O Isidori Sekulić govoriće Laura Barna, književnica iz Beograda. Početak je zakazan u 19.00 u Domu književnosti u Tuzli, najavljeno je iz SPKD "Prosjevta".

Laura Barna je Udruženja književnika Srbije, Upravnog odbora Fonda "Isidora Sekulić", i autor je projekta "Isidora nas sluša", koji traje već 13 godina.

Veliki dio svog stvaralaštva posvetila je Isidori Sekulić, a posebno se izdvaja romansirana biografija o čuvenoj književnici pod nazivom "Moja poslednja glavobolja", za koju je dobila nagrade "Branko Ćopić" i "Dimitrije Mitrinović" i bila u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Barna je pripovjedač, romansijer i esejista, objavljuje i stručne radove iz istorije umjetnosti od 1995. godine. Njene priče i eseji zastupljeni su u mnogim antologijama, zbornicima i almanasima, koje su prevedene na engleski, mađarski, slovački i poljski jezik.

Isidora Sekulić (1877-1958), srpski književnik i prva žena član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), rođena je na današnji dan 1877. godine.

Sekulićeva je doktorirala 1922. godine i bila prvi predsjednik Udruženja pisaca Srbije.

Pisala je o Branku Radičeviću, Đuri Jakšiću, Lazi Kostiću, Petru Kočiću, Milanu Rakiću, Veljku Petroviću, Ivi Andriću, Momčilu Nastasijeviću i drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije