Književnost

Uspjeh Danijela Kovča u Poljskoj: Knjigom oživio sjećanje na pretke

Uspjeh Danijela Kovča u Poljskoj: Knjigom oživio sjećanje na pretke
Foto: Ustupljena fotografija | Uspjeh Danijela Kovča u Poljskoj: Knjigom oživio sjećanje na pretke

Godinu nakon objave izdanja na srpskom jeziku, knjiga "Gumjera-Mój polski dom" autora Danijela Kovča, doživjela je svoje prvo izdanje na poljskom jeziku i svečanu promociju u Poljskoj.

Ova knjiga izazvala je pozitivne reakcije kako kod nas, tako i u Poljskoj, predstavljajući važan izvor informacija o jednoj poljskoj koloniji u BiH, kao i doprinos savremenim odnosima između dvije zemlje, ali i primjer autorovog traganja za sopstvenim identitetom i porijeklom.

Kovč, koji je predsjednik banjalučkog Udruženja Poljaka, istakao je da promocija nije bila samo kulturni događaj, već i emotivno okupljanje potomaka poljskih doseljenika, koji su kroz stranice knjige oživjeli sjećanja na život svojih predaka.

"Bilo mi je veoma važno da knjiga bude objavljena na poljskom jeziku jer smo na taj način očuvali uspomenu Poljacima na život njihovih predaka u BiH u prvoj polovini 20. vijeka", rekao je Kovč, prenosi "Glas Srpske".

Promociji su prisustvovali potomci Poljaka iz Gumjere, sada nastanjeni u selima okruga Boleslaviec. Kovč je dodao da će knjiga biti dostupna u 15 najvećih poljskih biblioteka, što će je učiniti važnim arhivskim izvorom o istorijskim migracijama poljskog stanovništva.

Osim Danijela Kovča, o knjizi su govorili dr Gordana Đurđev - Malkievič sa Univerziteta u Vroclavu, te urednica srpskog izdanja, predsjednica Udruženja lektora Republike Srpske Aleksandra Savić.

Recenzije je napisala profesorica Milica Semkov, osnivačica Katedre za srpski jezik na Univerzitetu u Vrloclavu, veoma cijenjena i nagrađivana istraživačica slovenskog folklora, istorije srpske književnosti i poljskih i jugoslovenskih odnosa.

Danijel Kovč je 2021. godine odlikovan bronzanim krstom zasluga od strane predsjednika Republike Poljske, Andrzeja Dude. Odlikovanje je uručio ambasador Republike Poljske u BiH, Jaroslav Lindenberg, što svjedoči o značaju njegovog rada i truda. Ovaj autor je kandidovan od strane Ambasade Republike Poljske u BiH za doprinos u saradnji Republike Poljske i BiH, te promociju poljske kulture i tradicije u Banjaluci i BiH.

Promociju knjige na poljskom jeziku su podržali Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije