Književnost

Vesni Kapor uručena nagrada "Đuro Damjanović"

Vesni Kapor uručena nagrada "Đuro Damjanović"
Foto: Ustupljena fotografija | Vesni Kapor uručena nagrada "Đuro Damjanović"

BANJALUKA - Književnici Vesni Kapor za knjigu "Nebo tako duboko" u srijedu uveče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor uručena je književna nagrada "Đuro Damjanović", koju dodjeljuje Podružnica Banjaluka Udruženja književnika Republike Srpske (UK RS).

Knjiga je objavljena prošle godine u čuvenom "Plavom kolu" Srpske književne zadruge, a riječ je o romanu - noveli koji kroz četiri pripovjedne linije govori o preranom odlasku devetnaestogodišnje Tare Senice.

Nagradu je spisateljici svečano uručio Goran Šaula, predsjednik žirija UK RS, kojeg su još činili Berislav Blagojević i Danijel Gatarić. Svi članovi žirija na ovoj večeri obrazložili su svoju odluku, a sa Vesnom Kapor i Sanjom Macurom, profesoricom i književnom kritičarkom, o knjizi je govorio Milan Rakulj, voditelj večeri.

"Ova nagrada je za mene važna jer je dodeljena za celi srpski prostor, što znači da ima veću težinu i važnost. Dobro je i raduje me da je tako, da se ne zatvaramo samo u svoje podružnice, mada je dobro da postoje i takve, zavičajne nagrade. O Đuri Damjanoviću u Srpskoj književnoj zadruzi uvek kruže priče i anegdote, te kako je živeo, te kako je dobar pisac. Osim stilski, sa njim sam povezana i kroz SKZ, koja će u Plavom kolu uskoro objaviti knjigu njegovih izabranih priča", istakla je Vesna Kapor.

Za nju je tokom ove večeri rečeno da je povezana sa Đurom Damjanovićem i preko Miloša Crnjanskog. Naime, Damjanović je svojevremeno objavio knjigu "Poezija i jezik poezije Miloša Crnjanskog", dok je Kaporova o liku i djelu ovog pisca povodom 120. godišnjice njegovog rođenja 2013. godine objavila monografiju. Takođe, Vesna Kapor se više ili manje u svakom svom originalnom književnom djelu poziva na Crnjanskog.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije