Književnost

Završen zbor "Stopama Luke Milovanova Georgijevića"

Završen zbor "Stopama Luke Milovanova Georgijevića"
Foto: Srna | Završen zbor "Stopama Luke Milovanova Georgijevića"

Predstavljanjem 15. broja časopisa za kulturu, književnost i umjetnost "Srebrni vijenac" i promocijom knjige "Metamorfoze dnevničkog romana" Aleksandra Petrovića, u Srebrenici je večeras završen Prosvjetno-kulturni zbor "Stopama Luke Milovanova Georgijevića".

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" iz Srebrenice je organizator ove tradicionalne manifestacije, koja nosi ime jednog od začetnika savremenog srpskog jezika, filologa i pjesnika Luke Milovanova Georgijevića, rođenog u Osatu u današnjoj srebreničkoj opštini.

Govoreći o novom broju "Srebrnog vijenca", gost večeri Dejan Spasojević iz Zvornika rekao je da je ovo jedini časopis ove vrste u sedam opština regije Birač i da je pravi podvig obezbijediti uslove za njegovo petogodišnje redovno izlaženje tri puta godišnje.

"Ovo je najbolji dokaz da i male sredine mogu dati značajan doprinos kulturi i stvaralaštvu. Ovaj časopis ima visok kvalitet o čemu svjedoče objavljeni radovi mnogih afirmisanih autora iz Republike Srpske i Srbije", istakao je Spasojević.

Predsjednik srebreničke "Prosvjete" Marko Milovanović rekao je da je ovaj zbor počeo 3. novembra dodjelom nagrada za poeziju, prozu i novinarski tekst autorima najboljih radova pristiglih na književni konkurs "Stopama Luke Milovanova Georgijevića".

Milovanović je objasnio da su u novom broju "Srebrnog vijenca", koji je tek izašao iz štampe, objavljene najbolje pjesme i priče, kao i novinarski prilozi i đački literarni radovi pristigli na konkurs koji organizuje srebrenička "Prosvjeta".

O romanu "Metamorfoze dnevničkog romana" Aleksandra Petrovića govorili su profesor Saša Knežević sa Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta na Palama i autor, koji je, takođe, profesor germanistike na ovom fakultetu.

Knežević je rekao da je ovo veoma važna knjiga, posebno za studente njemačkog jezika, ali i za sve koji se bave jezičkim izučavanjem.

"Prvi srpski pisci su bili đaci njemačkih škola i ovaj roman upoređuje vrijednosti njemačke i srpske književnosti te međusobnu višeslojnu povezanost, koja pokazuje da su srpski pisci 20. vijeka bili u duhu vremena. Ova naučna knjiga omogućava nam da bolje upoznamo vlastitu književnost", istakao je Knežević.

U okviru ove manifestacije organizovano je više kulturnih sadržaja i uručene su nagrade pobjednicima književnog konkursa za najbolju pjesmu, priču, novinarski prilog i đački literarni rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije