Književnost

Zbirka "Biber 05" predstavljena u Travniku

Zbirka "Biber 05" predstavljena u Travniku
Foto: Ustupljena fotografija | Zbirka "Biber 05" predstavljena u Travniku

TRAVNIK - Višejezična zbirka kratkih priča "Biber 05" predstavljena je u srijedu uveče u Travniku, u prostoru "Ex Ponto" - Rodna kuća Ive Andrića, a promociju su organizovali Centar za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd, Zavičajni muzej Travnik i Bosanski kulturni krug.

"U razgovoru su učestvovali autori/ce objavljenih priča sa konkursa 'Biber 05': Slađana Nina Perković (Banjaluka), Senad Jusić Čupo (Bugojno), Ante Storić (Šibenik), kao i Davorka Turk (Biber tim, Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd), i članica žirija Lejla Kalamujić (Sarajevo)", navodi se u saopštenju Centar za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd.

Moderator razgovora bio je Enes Škrgo, koji je prisutne pozdravio u ime Bosanskog kulturnog kruga, te naveo da je Ivo Andrić govorio pet, a preveden je na više od 50 jezika, te da je ovaj višejezični konkurs i zbirka priča potrebna zbog povezivanja na različim jezicima.

"'Biber' smo osmislili na jednom od programa mirovnog obrazovanja Centra za nenasilnu akciju, a samo ime nije akronim, već je ime koje na svim jezicima na kojima autori-ce pišu za konkurs - znači isto. Naša misija je pomirenje i zato smo se, između ostalog, obratili spisateljicama i piscima, kako bismo zajedno razmišljali i promišljali kakvo bi to pomirenje bilo. Zajedničko svim pričama je da su duboko empatične i zaista se možemo poistovjetiti sa njima", kazao je Škrgo.

Kako pojašnjavaju iz Centar za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd, zbirka "Biber 05" je plod konkursa za kratke priče na temu pomirenja u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, kao i za priče koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, suosjećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u "neprijateljskim" cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvjesniju, sigurniju i slobodniju budućnost za sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije