Književnost

Zivlaku i Jugoviću "Kočićeva knjiga"

Zivlaku i Jugoviću "Kočićeva knjiga"
Foto: N.N. | Zivlaku i Jugoviću "Kočićeva knjiga"

BANJALUKA - Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd dodijelila je nagradu za cjelokupno književno stvaralaštvo "Kočićeva knjiga" književnicima Jovanu Zivlaku iz Novog Sada za 2020. godinu i Aleksandru Jugoviću iz Beograda za ovu godinu.

Odluku je jednoglasno donio žiri koji su činili književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković, saopšteno je iz Zadužbine "Petar Kočić".

Vukolić, koji je i predsjednik Zadužbine "Petar Kočić", istakao je da je Jovan Zivlak jedan od najznačajnijih naših živih pisaca, što najbolje potvrđuju njegove mnogobrojne knjige i priznanja.

"Zivlak je poznat pjesnik, esejista, priređivač, urednik, prevodilac, kulturni poslenik najšireg formata, dobitnik velikog broja domaćih i međunarodnih književnih nagrada, izazov za prevodioce, ali i ljubitelje poezije u drugim jezičkim sredinama", naveo je Vukolić.

Iz njegovih mnogobrojnih knjiga, dodaje Vukolić, kao da slušamo huk vjetra preko nepreglednih zavičajnih njiva pod čijim brazdama kao da još tutnje talasi davno iščezlog mora.

"Zivlak, koji je daleko odmakao na nepredvidljivim putevima moderniteta, vezu sa tradicijom održava preko jezika u kojem su najdublji korijeni bića i najiskonskiji slojevi pamćenja. Zbog toga moderna poezija ne može da se odrekne dodira s tradicijom, ali ne može ni da se s njome poistovjeti", dodao je Vukolić.

Prema Vukolićevim riječima, kod Zivlaka je sve puno i jedro, bogato u izricajima i nagovještajima. Neki naslovi njegovih pjesama i knjiga sugerišu punoću, obilje, nešto što se ne može potrošiti niti razdijeliti, što se može mrviti do najsitnijih čestica pa da opet ne gubi svoj osnovni kvalitet ili pak sugeriše kretanje koje je beskonačno jer - kraja nema.

Jovan Zivlak
Jovan Zivlak

Član žirija Mladen Vesković istakao je da je dobitnik nagrade za ovu godinu, Aleksandar Jugović, jedan od najautentičnijih glasova savremene srpske književnosti i autor koji dosljedno u svojim poetskim, proznim i dramskim književnim djelima fikcionalizuje život čovjeka na Balkanu u svim njegovim komičnim i tragičnim vidovima.

"Jugović je jedan od onih pisaca čija ostvarenja nikada ne ponavljaju jednu jednom dosegnuti koncept pevanja i mišljenja, sanjanja i stvaranja. I kad se obraća intelektualnoj eliti, i kad piše i za običnog čoveka, jednako je interesantan, gotovo uvek nov i na svoj način originalan", zaključio je Vesković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije