Književnost

"Zlatna sova" Radisavu Miliću

"Zlatna sova" Radisavu Miliću
Foto: N.N. | "Zlatna sova" Radisavu Miliću

BANJALUKA - Žiri za dodjelu književne nagrade "Zlatna sova" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske dodijelio je ovu nagradu Radisavu Miliću iz Smedereva za roman "U krugu". Drugu nagradu na ovom konkursu osvojio je roman "Čak i u Huenti" Nadežde Purić Jovanović iz Beograda, dok je treće mjesto zauzeo roman "Davno ispričane priče" Branka Jovičića iz Broda.

U saopštenju žirija za prvu nagradu navodi se da roman "U krugu" i samom simbolikom nagovještava priču o jednoj životnoj putanji koja se bliži kraju. "Opisujući gotovo pun krug, koji u konačnom svođenju računa u ishodištu prošlog, sadašnjeg i onog što je čovjeku još preostalo u neizvjesnijoj i varljivoj budućnosti, ostaje prazan, neispunjen i natopljen osjećanjem promašenosti i beskrajne samoće", naveo je žiri priznanja "Zlatna sova".

Predsjednik ovogodišnjeg žirija bio je profesor Јovan Delić, a članovi Dragana Bedov i Željka Pržulj. U užem izboru bilo je pet romana, među kojima su pored nagrađenih i "Višeglasje" i "Izgubljenik".

Radisav Milić je objavio šest knjiga poezije i proze "Reč o rečima", "Sejač reč seje", "Milovanje ožiljaka", "Družina pokvarene slavine", "Čarobnjak iz Sumrakovca", "Kiša i mleko" te veliki broj eseja i književnih kritika. Dvostruki je dobitnik nagrade "Smederevski Orfej" Međunarodnog festivala poezije "Smederevska pesnička jesen".

Za nagradu "Zlatna sova" za najbolji neobjavljeni roman konkurisala su 33 autora. Književna nagrada "Zlatna sova" obuhvata plaketu za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5.000 KM i 20 primjeraka romana. Druga nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka te autorsku naknadu od 2.000 KM i 20 primjeraka romana, a treća nagrada je objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka te autorska naknada od 1.000 KM i 20 primjeraka romana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije