Muzika

Autorski projekat Petra Bilbije: "Azimut" u Banskom dvoru

Autorski projekat Petra Bilbije: "Azimut" u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Autorski projekat Petra Bilbije: "Azimut" u Banskom dvoru

BANJALUKA - Autorski projekat Petra Bilbije "Azimut", elektronika uživo za 3D zvuk i video, biće predstavljen u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u srijedu 28. februara u 20 časova, a ovaj događaj organizuje se u saradnji Banskog dvora sa udruženjem "Fluks lab".

"Projekat 'Azimut' Petra Bilbije predstavlja istraživanje na polju prostorne postavke muzike i dizajna zvuka. U posebno formiranoj scenskoj postavci, sa kružnim auditorijumom i radijalno postavljenim ozvučenjem koje omogućava da se zvuk prostire i osjeća u tri dimenzije, ovaj koncert prati i video rad postavljen na dva ekrana na suprotnim stranama sale", saopšteno je iz Banskog dvora.

"Azimut", kako je saopšteno dalje, u svom originalnom značenju - pravac, definisan uglom u sfernom koordinatnom sistemu, u ovom slučaju predstavlja ključni princip i koncept rada.

"U postavci u kojoj zvuk ka slušaocu dolazi iz svih pravaca, koncepcija muzičke kompozicije je potpuno drugačija nego uobičajeno, kada zvuk stiže frontalno, sa stereo sistema. Ovdje se radi o  modularnoj kompoziciji, gdje se muzički elementi (melodije, ritmovi, harmonije itd) tretiraju kao gradivni blokovi, koji se pokreću u prostoru i u improvizatorskom izvođenju sačinjavaju kompozicije koje svakom slušaocu, u odnosu na njegov položaj (azimut) u auditorijumu, zvuče drugačije", navedeno je iz Banskog dvora.

Tema azimuta, javljeno je dalje, može se posmatrati kroz više aspekata ovog rada: kroz naglasak na prostorni doživljaj zvuka, kroz pojedinačne kompozicije gdje svaka ima drugačiji karakter (zauzima drugačiji pravac), kroz stanovište i položaj slušaoca, kroz improvizatorski proces izvođenja itd.

"Sve ovo prati i vizuelni dio rada koji se takođe uklapa u modularni pristup, a sastoji se od apstraktne animacije sastavljene od posebnih elemenata, koja paralelno prati zvuk i svojim kombinovanjem upotpunjuje zvučnu sliku koja se stvara uživo. Muzika nastaje u spoju elektronskog zvuka i ljudske, organske, kontrole i upravljanja, gdje je kroz improvizaciju posebno naglašena neizvjesnost i jedinstvenost trenutka stvaranja", zaključuje se u saopštenju Banskog dvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije