Muzika

BiH na "Eurosongu 2007" predstavlja Marija Šestić

BiH na "Eurosongu 2007" predstavlja Marija Šestić
BiH na "Eurosongu 2007" predstavlja Marija Šestić

Banjalučanka Marija Šestić predstavljaće našu zemlju u velikom finalu "Eurosonga 2007", koje će biti održano 12. maja u Helsinkiju, kazao je Dejan Kukrić, šef projekta "BH Eurosong".

Autori pjesme, bh. predstavnice na `Eurosongu 2007`, su kompozitor i tekstopisac Aleksandra Milutinović te aranžer Goran Kovačić.

Kukrić objašnjava da se u skladu s temom, stihovima i atmosferom odabrane kompozicije ovogodišnji projekat `BH Eurosong` realizuje pod motom `Zvuk rijeka`.

`BiH je zemlja rijeka. Njene rijeke otpjevane su u mnogim narodnim pjesmama i teme su mnogih legendi i priča. Javni servis BiH je zadržao isti model direktnog, ciljanog izbora pjesme i predstavnika BiH za takmičenje u Helsinkiju, koji je u skladu s pravilima Evropske radio-difuzne unije (EBU). Isti model primjenjuju Belgija, Rusija, Grčka, Velika Britanija... Za učešće na 'Eurosongu' prijavile su se 43 zemlje`, kazao je Kukrić, dodajući da će se takmičenje za pjesmu `Evrovizije 2007` održati u dvorani `Hartwall-arena` koja prima 18.000 gledalaca.

Marija Šestić, kćerka Dušana Šestića, autora bh. himne, kazala je da je za nju takmičenje za pjesmu `Evrovizije` veliki zadatak i odgovornost.

`Na neki način nadala sam se ovom takmičenju. U svakom slučaju pružiće mi odlične mogućnosti u poslu kojim ću se baviti cijelog života`, kazala je Šestićeva.

Ninoslav Verber, direktor muzičke produkcije Javnog servisa BiH, kazao je da se na konkurs za učešće u ovom projektu prijavilo oko 30 kompozicija.

`Bilo je lijepih pjesama, ali nijedna nije imala veze s BiH. Od danas počinjemo snimanje predstavnice BiH na 'Eurosongu' u Javnom zavodu RTV Slovenije. Ustupili su nam najbolji studio u Evropi. Biće nam na raspolaganju do 23. januara`, kazao je Verber.

Kukrić je dodao da će 4. marta u programu BHT1 biti emitovan televizijski šou posvećen najpoznatijem evropskom festivalu, kada će javno biti izvedena pjesma, bh. predstavnica na `Eurosongu`.

`Izdaćemo kompilacijski CD i DVD 'BH Eurosong' u periodu od 1964. do 2006. godine, gdje ćemo sabrati na jedno mjesto sve pjesme koje su iz BiH išle na 'Eurosong'`, kazao je Kukrić.

On je podsjetio da je BiH ušla direktno u finale zahvaljujući prošlogodišnjem uspjehu Harija Varešanovića, koji je bio trećeplasirani s pjesmom `Lejla`.

Marija Šestić na sceni od šeste godine

Marija Šestić rođena je 6. maja 1987. godine u Banjaluci. Svoju muzičku karijeru započela je kao šestogodišnjakinja nastupima na dječjim festivalima, gdje je osvajala prve nagrade za interpretaciju. U trinaestoj godini upisala je studij klavira na Muzičkoj akademiji u Banjaluci. Kao prvi pjevač s prostora bivše Jugoslavije 2000. godine gostovala je na MTV Europe u Berlinu, te izdala svoj debitantski album. Marija je 2004. godine učestvovala na `The Golden Star` festivalu u Bukureštu, gdje je osvojila diplomu FIDOF organizacije i nagradu za interpretaciju. Kao najmlađi student diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Banjaluci, a trenutno završava i magistarski studij.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije